Home

Nieuws 4 reacties

Huidige trekkerrijder krijgt trekkerrijbewijs zonder examen

Den Haag – Iedereen die nu op een trekker rijdt, mag dit blijven doen. Bij de ontwikkeling van het nieuwe trekkerrijbewijs (T-rijbewijs) komt een overgangsregeling waarbij mensen met tenminste het B-rijbewijs (personenauto) of het trekkercertificaat hebben, het T-rijbewijs niet opnieuw hoeven halen. Dat schrijft minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu in een brief aan de Tweede Kamer.

Schultz van Haegen geeft op het moment vorm aan het nieuwe trekkerrijbewijs. Het is de bedoeling dat het nieuwe rijbewijs per 1 januari 2014 wordt ingevoerd.

Vóór invoering van het nieuwe T-rijbewijs kunnen mensen nog de examen doen voor het trekkercertificaat. Dit kan tot drie jaar na het behalen van het trekkercertificaat worden omgewisseld voor het T-rijbewijs. De opleiding voor het trekkercertificaat wordt wel meer aangepast aan de eisen voor het T-rijbewijs. Dit betekent dat in de opleiding meer aandacht komt voor verkeersveiligheid. Daarnaast zal er aandacht zijn voor de arbo-aspecten en het veilig aan- en afkoppelen van een wagen.

Jongeren kunnen vanaf een leeftijd van 15,5 jaar het theorie-examen voor het  T-rijbewijs halen, praktijkexamen mag vanaf hun zestiende.
Bestuurders met een vrachtwagenrijbewijs (C-rijbewijs) hoeven geen examen te doen voor het trekkerrijbewijs.

Foto

Laatste reacties

 • strautmann vitesse

  de boer stoat onder druk hie word gediscrimineerd

 • rozendaal

  had slechter gekund

 • wimtrouw

  Ik vind het wel een mooi iets aangezien de trekkers steeds harder lopen, en de ladingen steeds zwaarder worden.

 • kevin

  dus degene die 10 jaar geleden het trekkercertificaat heeft behaald en een B autorijbewijs heeft hoeft niet opnieuw examen te doen?

Of registreer je om te kunnen reageren.