Home

Nieuws 188 x bekeken

Handel ledenaandelen Fonterra via NZX

Wellington – De Nieuw Zeelandse zuivelcoöperatie Fonterra heeft beursbedrijf NZX aangewezen als platform voor de handel in ledenaandelen.

NZX heeft daar blij op gereageerd, hoewel de keuze niet erg verrassend was. Leden die zich tegen de handel in ledenaandelen (trade among farmers/TAF) verzetten, voelen zich nog meer in het harnas gejaagd.


De handel moet volgens plan beginnen in november van dit jaar.


Het TAF-programma zorgt voor een splijting onder de leden van Fonterra. In 2010 stemden de leden in met het programma, maar daarmee was het gevoel van onbehagen niet weggenomen. Naarmate het moment nadert dat de handel in ledenaandelen nadert – waarbij ook derden aandelen kunnen verwerven – neemt bij een deel van de leden het onbehagen en verzet toe. Ook extra ledenvergaderingen en optredens van coöperatievoorzitter Henry van der Heyden en hoofddirecteur Theo Spierings hebben hier weinig aan kunnen veranderen. Veel leden voelen zich niet gehoord en gepasseerd door het management. Daarmee neemt ook de felheid van het verzet toe. De meest fervente tegenstanders van het TAF-programma blijven dan ook aandringen op een herstemming over het plan.

Of registreer je om te kunnen reageren.