Home

Nieuws 420 x bekeken

Grondmarkt is weer in beweging

Doetinchem – In de afgelopen drie maanden is er weer meer handel in losse landbouwpercelen. Dat meldt NVM Agrarisch & Landelijk Vastgoed en blijkt ook uit navraag bij diverse agrarisch makelaarskantoren verspreid over het land.

Cijfers over het aantal transacties heeft NVM A&LV nog niet, maar volgens voorzitter Arjan van der Waaij hebben makelaars het weer drukker met de verkoop van losse percelen. ”Senioren besluiten toch hun grond in de verkoop te zetten omdat de prijs voor grond hoog blijft. Veel vraag was er al vanuit met name de melkveehouderij. Omdat er meer grond beschikbaar komt, kan er ook weer verkocht worden.”
De blijvend lage rente speelt tevens een rol waarom het interessant is voor agrarisch ondernemers nu te investeren in grond. Het zijn vooral de melkveehouders die met het oog op 2015 willen uitbreiden. Akkerbouwers zijn meer terughoudend omdat zij te maken hebben gehad met wisselende opbrengsten. Daarbij blijven banken stug en vragen meer zekerheid bij een financieringsaanvraag.
De markt voor complete bedrijven zit nog nagenoeg op slot. Enkele bedrijven met een gunstige ligging, moderne opstanden en een realistische vraagprijs worden verkocht. Mark van den Brand van DLV Makelaars in Uden is niet ontevreden. ”Ik heb meer intensieve veehouderijbedrijven verkocht dan verwacht in de afgelopen periode. Varkenshouders die willen uitbreiden zijn nog wel op zoek naar goede locaties.”

Of registreer je om te kunnen reageren.