Home

Nieuws

'Grazers hebben geen last van vorst'

Hoog Keppel – De strenge vorst is geen probleem voor de wilde grazers, zoals konikpaarden, in ons land. De dieren hebben meer moeite met zacht en nat herfstweer dan strenge vorst.

Dit schrijft natuurorganisatie ARK op haar website. Er is nu weinig voedsel door sneeuw en ijs, maar de grazers besparen zoveel mogelijk op hun energieverbruik. Dat betekent dat ze geen onnodige stappen zetten en geen ruzie maken over territoria of vrouwelijke dieren. Op een zonnige dag draaien de dieren zich zijwaarts naar de zon om zoveel mogelijk stralen op te vangen en als het waait gaan ze op een kluitje staan op een beschutte plaats om energie te besparen.

Volgens ARK dienen de kuddebeheerders in deze koude tijden wel alert te zijn op voldoende beschikbaar drinkwater. De dieren verbruiken meer vocht als gevolg van verdamping en doordat de planten die ze eten bijna gevriesdroogd zijn en daardoor weinig vocht bevatten.

Of registreer je om te kunnen reageren.