Home

Nieuws 190 x bekeken

Extra PS Brabant over natuurakkoord

Den Bosch - Provinciale Staten van Noord-Brabant houden vrijdagavond een extra vergadering over de uitvoering van het natuurakkoord met staatssecretaris Henk Bleker (Natuur).

De Brabantse fractievoorzitters hebben dat maandagavond besloten. In het natuurakkoord wordt het natuurbeheer overgedragen van het rijk naar de provincies. Met name de oppositie in de Brabantse Staten vreest buitenspel te komen staan omdat de staatssecretaris de provincies tot 24 februari de tijd heeft gegeven om te reageren.
Brabant was vorige maand de eerste provincie die tegen het natuurakkoord stemde. Omdat coalitiepartij SP verdeeld stemde, haalde het natuurakkoord geen meerderheid.
De uitkomst van de stemming veroorzaakte een crisis binnen Brabantse SP. Twee tegenstemmers uit de SP-fractie verlieten Provinciale Staten. Hun vervangers worden vrijdag geïnstalleerd.
De Brabantse SP-gedeputeerde Johan van den Hout heeft eerder gezegd dat hij verwacht dat zijn partij nu wel zal instemmen met het natuurakkoord. Fractievoorzitter Nico Heijmans zegt dat de fractie daarover zelf beslist en nog geen standpunt heeft ingenomen.
Tegenstanders van het natuurakkoord hebben vooral kritiek vanwege de bezuinigingen van het kabinet op het natuurbeleid.
LTO Nederland riep de provincies maandag op niet langer te dralen met de uitvoering van het Natuurakkoord en in te stemmen met de gemaakte afspraken.
”Boeren wachten nu al 20 jaar op duidelijkheid”, aldus Siem Jan Schenk van LTO Nederland. ”Het wordt tijd dat provincies achterhoedegevechten staken en gaan investeren in het landelijk gebied.”

Of registreer je om te kunnen reageren.