Home

Nieuws

Duitsland en Engeland zoeken salmonella in meloen

Londen – Duitse en Engelse voedselautoriteiten doen samen onderzoek naar uitbraken van voedselvergiftiging door salmonella. Voorlopig wordt de uitbraak gekoppeld aan de consumptie van watermeloen.

De Health Protection Agency (HPA) in Engeland heeft bij zieke Britten hetzelfde salmonella-type vastgesteld als dat eerder in november 2011 werd gevonden op een partij gesneden watermeloen.

Het is niet duidelijk of HPA dat deed na een grote uitbraak in de Verenigde Staten in 2011. Tien van de vijftien ondervraagde zieke Britten had drie dagen voor ze ziek werden ook watermeloen gegeten.

Volgens laatste cijfers van de HPA zijn 26 zieken geregistreerd in Engeland en vijftien in Duitsland. De uitbraak heeft één leven gekost tot dusver. Ook in Schotland, Wales en Noord-Ierland zijn geregistreerde gevallen bekend, maar HPA is terughoudend in berichtgeving.

De Britse groente- en fruitketen noemt de aanpak van de gezondheidsorganisatie begrijpelijk, maar wel nadelig voor de sector, zolang niet duidelijk is welk product verantwoordelijk is voor de uitbraak. HPA wil niet dat andere producten ten onrechte onder verdenking komen, zoals bij de Ehec-uitbraak in Duitsland in 2011.

De Britse Food Standards Agency ontkent dat het op dit moment strengere eisen voorbereidt voor de hygiëne bij groente- en fruitproductie of -verwerking.

In september werden nog 250 Britten ziek door e.coli-vergiftiging na het eten van prei en aardappelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.