Home

Nieuws laatste update:27 feb 2012

Dierenbescherming teleurgesteld in Nota Dierenwelzijn

Amsterdam – De Dierenbescherming is ernstig teleurgesteld over de Nota Dierenwelzijn van staatssecretaris Henk Bleker van landbouw. De Dierenbescherming noemt het document visieloos en vol open deuren.

Frank Dales, directeur van de Dierenbescherming, voorziet dat geen dier beter wordt van deze visie. Dit omdat Bleker de verantwoordelijkheid voor dierwelzijnsverbeteringen bij bedrijven en consumenten legt, zonder vanuit de overheid maatregelen te nemen. ”Bleker toont zich een goede koopman. Hij geeft aan dat Nederland bij de wereldtop moet gaan behoren op het gebied van dierenwelzijn. Maar in zijn nota zitten vooral dingen die al geregeld zijn en de andere maatregelen zijn maatregelen die anderen moeten doen. De staatssecretaris doet zelf helemaal niets”, aldus Dales.
Frauke Ohl, voorzitter van de Raad van Dierenaangelegenheden en hoogleraar dierenwelzijn van de Universiteit Utrecht, vindt het goed dat Bleker de ambitie uitspreekt om bij de wereldtop op het gebied van dierenwelzijn te komen. ”Maar deze nota is vooral gericht op het voorkomen van negatief welzijn en misstanden. Dat is iets anders dan het bereiken van een positief welzijn. Als we tot de wereldtop willen behoren zijn vervolgstappen nodig.”
Ohl vindt dat de overheid hierin de taak heeft om de minimumeisen voor dierenwelzijn te bewaken. Daarnaast moet de overheid boeren stimuleren om verbeteringen door te voeren op het gebied van dierenwelzijn. Daarin kunnen volgens Ohl meer concrete stappen worden genomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.