Home

Nieuws

Derde plaats in Food Top 100 is voor zuivelcoöperatie

Breukelen – De Food Top 100 wordt net als in 2008 aangevoerd door Unilever met een foodomzet van 22,769 miljard euro. Op de tweede plaats staat Heineken, gevolgd door Friesland Campina.

Daarmee is de zuivelcoöperatie de hoogstgenoteerde agribusiness-onderneming in de rangschikking. Vleesverwerker en maaltijdproducent Vion moest ondanks de groei met 24,2 procent, een plaatsje opschuiven en staat op de vierde plek.

De Food Top 100 telt negentien ondernemingen uit de vleessector. Daarmee is deze industrie het best vertegenwoordigd. Achttien bedrijven staan in de lijst die actief zijn in de aardappelen en groente en fruit. Er staan dertien coöperaties in de lijst, waarvan er vier (FrieslandCampina, Vion, Cosun en The Greerny) in de top 10 staan. De lijst telt dertien bedrijven met een miljardenomzet waaronder DSM Nutrion, CSM, Cosun, The Greenery en Van Drie Group.

Arla Foods Nederland is na Unilever het meest duurzaam. Ook Cargill, Cono Kaasmakers, CSM, FrieslandCampina en The Greenery worden genoemd vanwege hun duurzame bedrijfsstrategie. Onderzoeker Onno van Bekkum die de lijst samenstelde, stelde vast dat de ondernemingen met een internationaal profiel zich het meest uitgebreid verantwoorden over duurzaamheid. Lokaal opererende bedrijven besteden weinig tijd aan de communicatie over duurzaamheid.

De Food Top 100 werd gisteren gepresenteerd bij Nyenrode in Breukelen en wordt uitgevoerd in opdracht van EVMI, vakblad voor de voedingsmiddelenindustrie en Nyenrode Business Universiteit.

Of registreer je om te kunnen reageren.