Home

Nieuws 356 x bekeken

Deens project sexen varkenssperma afgeblazen

Kopenhagen – De Deense varkenshouderijorganisatie VSP stopt met de ontwikkeling van een sexingsmethode.

Het project, dat met het oog op het castratieprobleem was opgezet met de partner Ovasort in Wales, blijkt tot dusver geen bevredigende resultaten te hebben opgeleverd.

Ovasort kan daarom ook de financiering voor een voortzetting niet rond krijgen. De hypothese waarvan werd uitgegaan is, dat zaadcellen op de oppervlakte geslachtsspecifieke proteïnes dragen. Die proteïnes wilden de partners benutten om de twee typen spermacellen te sorteren. Er zijn tijdens het onderzoek echter diverse problemen opgedoken waarop niet was gerekend. Deze problemen komen erop neer dat de theorie niet in prakijk kon worden omgezet.

In de biggentomen die werden voortgebracht met behandeld sperma zaten niet minder beren dan normaal. VSP (onderdeel van sectorfederatie LF) gaat wel door met een project dat de berengeurkwestie via de fokkerijkant moet aanpakken. Dit project draait met een andere partner.

Of registreer je om te kunnen reageren.