Home

Nieuws 1730 x bekeken

Cumela: loonbedrijven zien kosten stijgen

Nijkerk – Loonwerkbedrijven zien de kosten fors stijgen, meldt Cumela. Het meest in het oog springt de prijs voor rode diesel, die in 2011 gemiddeld 17 procent hoger uitkwam dan in 2010.

Volgens secretaris Agrarisch Loonwerk Maurice Steinbusch blijkt uit de eerste binnenkomende jaarresultaten dat de meeste bedrijven een uiterst kleine winst dan wel verlies leden.
De loonkosten stegen 2,3 procent voor arbeidsovereenkomsten korter dan een jaar en 2,6 procent voor arbeidsovereenkomsten langer dan een jaar. De vervangingswaarde van nieuwe steeg volgens Cumela met gemiddeld 2,7 procent. De machinebouwers verklaren de stijging uit hogere prijzen voor met name staal, hydrauliek en banden.
Cumela stelt dat brandstof ook het komende jaar de grootste uitdaging kan vormen voor loonwerkbedrijven. Een bedrijf dat bijvoorbeeld op jaarbasis 200.000 gasolie verbruikte, had volgens Cumela in 2011 30.000 euro meer brandstofkosten ten opzichte van 2010.

Foto Cumela

Jan Cees Brono

Of registreer je om te kunnen reageren.