Home

Nieuws 267 x bekeken

Crisis zet productie voedingssector onder druk

Amsterdam – De aanhoudende crisis in met name Europa maakt dat het productievolume van Nederlandse voedingsbedrijven in 2012 nauwelijks zal groeien en marges verder onder druk komen te staan. Dat blijkt uit nieuwe berekeningen van het ING Economisch Bureau. In 2011 en 2010 groeide het productievolume nog met respectievelijk 1,5 en 1,9 procent.

De beperkte verwachte groei van 0,2 procent in 2012 is wel van alle sectoren het hoogst. Daarmee lijken de cijfers eerdere ramingen te staven. Alle drie de Nederlandse grootbanken zien de agribusiness als het best gepositioneerd de recessie te doorstaan. De industrie is met een productiewaarde van 66 miljard euro in 2011 ook de grootste sector.
De chemie bijvoorbeeld zal volgens de marktvorsers een krimp van 1,5 procent minder produceren, terwijl de machinebouw en transportsector na een groei met dubbele cijfers in de laatste twee jaar nu weer fors moeten inleveren. De daling van het verkoopvolume hier komt vooral op het conto van het gebrek aan groei in de gehele Europese Unie maar vooral Zuid-Europa.
Hoewel de verkoopvolumes van de voedingsmiddelenindustrie op peil blijven, worden de marges volgens ING wel steeds dunner. Iets meer dan de helft van de productiewaarde wordt naar het buitenland geëxporteerd, en dan met name naar de West-Europese voedingsretail. In de supermarkten heerst door de crisis aanhoudende prijsdruk.
Cijfers voor 2011 zijn nog niet voorhanden, maar de toegevoegde waarde van de sector daalde in 2010, toen agrarische producten snel in prijs stegen, van 25 naar 23,5 procent. Inkoopbeleid wordt volgens ING dan ook steeds belangrijker.

Of registreer je om te kunnen reageren.