Home

Nieuws

Countus wint geschil over bedrijfsopvolging

Arnhem – Accountantsbureau Countus heeft een geschil met de Belastingdienst gewonnen over het beleid dat die instantie voert voor bedrijfsopvolging. Het Gerechtshof Arnhem deed hier uitspraak over.

Het beleid van de Belastingdienst houdt in dat opvolgers die de bedrijfsovername mede financieren door (langlopende) schulden van de overdrager overnemen slechter af zijn dan opvolgers die alleen de activa van de onderneming overnemen en dit zelf financieren met nieuwe leningen. In het eerste geval berekende de Belastingdienst een lager bedrag voor het schenkingsrecht. Ten onrechte, volgens Countus, dat het beleid met succes aanvocht.
Countus noemt de uitkomst van betekenis voor alle bedrijfsoverdrachten bij leven, maar ook voor bedrijfsovergangen na overlijden op grond van een testamentair legaat of overnamerecht uit een maatschaps- of firmacontract.
De staatssecretaris van Financiën kan overigens nog wel bij de Hoge Raad in cassatie gaan tegen de uitspraak van het gerechtshof.

Of registreer je om te kunnen reageren.