Home

Nieuws 247 x bekeken

China investeert in wetenschap en technologie

Genève - China heeft in de eerste belangrijke presentaties van nieuw beleid voor 2012 gezegd fors te willen investeren in subsidies voor de ontwikkeling van landbouwwetenschap en technologie.

De landbouw wordt door de nationale raad onder leiding van de premier geklassicificeerd als een strategisch zeer belangrijke sector. Subsidies zullen toenemend worden besteed aan de meest productieve sectoren, maar ook aan genetische modificatie, zowel in Europa als Oost-Azië een omstreden technologie. Het document noemt geen specifieke wetsvoorstellen en biedt geen financiële onderbouwing aan bij de genoemde plannen.
De International Centre for Trade & Sustainable Development (ICTSD), een Geneefs instituut dat internationale handel volgt, merkt op dat nu voor het negende jaar op rij “beleidsdocument nummer 1” vooral toegewijd is aan plannen voor voedselproductie, boeren en het platteland.
Het belang van de landbouw blijkt wel uit het financiële tekort dat het land realiseert met de handel in voedsel, dat in 2011 met 47 procent toenam tot circa 25 miljard euro.
De ICTSD schrijft dat normaliter alle Chinese landbouw subsidies binnen de zogeheten “groene box” vallen. Dat betekent dat de subsidies volgens de officiële definities van de Wereldhandelsorganisatie, slechts minimaal handel verstoren.

Of registreer je om te kunnen reageren.