Home

Nieuws

China en VS tekenen pact voor samenwerking landbouw

Des Moines – China en de VS hebben tijdens een bezoek van de Chinese vice-president Xi Jinping aan de VS een overeenkomst getekend voor agrarische samenwerking in de komende vijf jaar. Volgens Jinping kan het pact een significante en verregaande invloed krijgen.

Details van het ’Plan voor strategische samenwerking’ zijn nog onduidelijk. De Chinese landbouwminister Han Changfu heeft tegenover staatsmedia aangegeven dat de handel beter zal worden gecoördineerd en in de toekomst meer technische uitwisseling zal plaatsvinden.

 

Jinping wordt echter gezien als de aankomende Chinese president en zijn focus op de landbouw bij zijn eerste staatsbezoek aan de VS is wellicht een teken dat China grondstofleveranties als van strategisch groot belang acht.


De VS zijn een belangrijke exporteur van agrarische producten als katoen, rundvlees, mais, tarwe en soja, terwijl de Chinese landbouw nog grotendeels onderontwikkeld is en niet in staat is de eigen bevolking te voeden. China ontpopt zich toenemend als grote voedingsimporteur.


Vorig jaar was China voor het eerst de belangrijkste afzetmarkt voor Amerikaanse exporteurs van agrarische producten. China kocht volgens de China Daily voor 20 miljard dollar (15,2 miljard euro) aan Amerikaanse landbouwproducten.


De VS is onder meer hofleverancier van mais aan China. Woensdag tekenden een serie Amerikaanse bedrijven waaronder ADM, Bunge en Cargill leveringsdeals voor graan en soja met de Chinese graanstaatsbedrijven Cofco en Sonograin.

Of registreer je om te kunnen reageren.