Home

Nieuws 296 x bekeken

CDA: aanpak stikstof kost bijna 90 miljoen per jaar

Den Haag – De Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) kost jaarlijks 87,5 miljoen euro. Dat concludeert Tweede Kamerlid Ger Koopmans (CDA) op basis van informatie die door het kabinet is aangeleverd.

Eerder deze week stelde staatssecretaris Henk Bleker (landbouw) de kaarten van de 133 stikstofgevoelige gebieden in vertrouwen ter beschikking van de Tweede Kamer. Volgens Koopmans is die vertrouwelijkheid nergens voor nodig. Bovendien vindt hij de aangeleverde informatie te summier.

Op initiatief van Koopmans heeft de Kamer daarom besloten dat Bleker uiterlijk woensdag openheid van zaken moet geven over de exacte bedragen per gebied, de dekking daarvoor en de samenhang met de kosten voor de Natura 2000-beheerplannen. Op 14 februari volgt dan een debat met de staatssecretaris over de stikstofaanpak.

”Dit is een onverkwikkelijke gang van zaken”, zegt Koopmans. ”Voor een goede controle van de regering is het noodzakelijk dat wij weten of we het kunnen betalen. Bleker moet de feiten op een rij zetten. En tot die tijd worden er geen gebieden aangewezen”, aldus de CDA’er.

Eind vorig jaar maakte Bleker zijn plannen voor de stikstofaanpak bekend. Uiterlijk deze zomer moeten de eerste provincies met de PAS gaan werken.

Wel bestaat er nog veel onduidelijk over de juridische houdbaarheid van het sys­teem. Eerder lieten verschillende wetenschappers zich daar bijzonder kritisch over uit. Ook de Kamer is bezorgd.

Of registreer je om te kunnen reageren.