Home

Nieuws 371 x bekeken

Potočnik: inbreukprocedure om Hedwige niet uitgesloten

Brussel – Eurocommissaris Janez Potočnik (milieu) sluit een inbreukprocedure tegen Nederland omwille van de Hertogin Hedwigepolder niet uit.

Donderdagochtend voerde hij overleg met staatssecretaris Henk Bleker (landbouw) over de kwestie. Na afloop liet Potočnik weten nog geen besluit te hebben genomen over het door Nederland aangedragen alternatief voor ontpoldering. Niettemin meldde hij dat een inbreukprocedure tot de mogelijkheden behoort indien niet wordt voldaan de Europese natuurverplichtingen.
Brussel heeft nog veel vragen over Blekers plannen. Zo is het onduidelijk of deze hetzelfde resultaat opleveren als het onder water zetten van de Hedwigepolder. Ook over het tijdsschema bestaan bij de Europese Commissie grote zorgen. Nederland krijgt nu anderhalve week de tijd om deze vragen te beantwoorden. Bleker denkt dat hij voor die deadline Potocnik van zijn gelijk kan overtuigen.
Voorafgaand aan het gesprek overhandigden Kamerlid Stientje van Veldhoven en europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy (beiden D66) een open brief aan de milieucommissaris. Daarin roepen zij hem op Bleker te manen de Hedwige onder water te zetten. Volgens de twee politici is dat de enige manier waarop Nederland aan de EU-natuurdoelen kan voldoen. Potocnik heeft nog geen inhoudelijke reactie op de brief gegeven.

Of registreer je om te kunnen reageren.