Home

Nieuws

Britse aardappel en Italiaanse citroen krijgen beschermde status

Brussel – Een Britse aardappel en een citroensoort uit Italië zijn toegevoegd aan de EU-lijst van voedingsmiddelen met een beschermde status. Dat heeft de Europese Commissie bekend gemaakt.

De beschermde labels worden door de EU verstrekt om ervoor te zorgen dat telers worden beschermd tegen goedkopere kopieën. Er wordt onderscheid gemaakt tussen PDO (Beschermde Benaming van Oorsprong), BGA (Beschermde Beanming van Geografische aanduiding) en GTS (Beschermde benaming van traditionele specialiteiten).
De ’New Season Comber Potatoes’, geproduceerd in County Down in Noord-Ierland (Engeland) worden traditioneel vroeg geoogst en hebben de BGA status verkregen. De ’Limone di Rocca Imperiale’, een citroen die groeit rond Rocca Imperiale, in het zuiden van Italië heeft ook de BGA status verkregen.
Het register van beschermde landbouwproducten bevat meer dan duizend producten. In Nederland hebben de volgende producten een PDO status: boeren Leidse kaas met sleutels, de Kanter, Noord-Hollandse Goudse kaas en Noord-Hollandse Edammer kaas en voor aardappelen: Opperdoezer Ronde. De Westlandse druif heeft een BGA status en Boerenkaas heeft een GTS-label.

Of registreer je om te kunnen reageren.