Home

Nieuws 466 x bekeken 1 reactie

Boze chauffeurs in actie bij Aviko

Steenderen – Enkele tientallen vakbondsleden hebben maandag bij Aviko in Steenderen actie gevoerd tegen de behandeling van Poolse vrachtwagenchauffeurs.

Het gaat om een actie van FNV Bondgenoten en de Belgische vakbond BTB. Op het terrein van de aardappelverwerker kookten de actievoerders aardappelen. Dit ’polenpannetje’ wilden ze aanbieden aan de directie van Aviko.

De aardappelverwerker werkt samen met vervoersbedrijf Butter uit Dronten. Volgens FNV worden de Polen slecht betaald en zijn de arbeidsomstandigheden onder de maat. De actie is gehouden bij Aviko omdat dat bedrijf maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog in het vaandel zegt te hebben, aldus Edwin Atema van FNV.

FNV beschuldigt Butter van schijnconstructies om de Nederlandse arbeidsvoorwaarden te omzeilen. Volgens Atema komen er binnenkort filmpjes op internet waarop te zien is hoe Poolse chauffeurs in de regen hun eten staan te koken bij Aviko. Naast Butter zijn er volgens Atema nog twee grote vervoerders van agrobulk die met Polen werken.

Aviko voelt zich door de actie niet aangesproken, omdat de chauffeurs in dienst zijn bij Butter. Namens Butter Group stelt advocaat Ali Arslan dat FNV de zaken verkeerd voorstelt. De Poolse chauffeurs worden volgens hem alleen ingezet voor transporten die hoofdzakelijk in het buitenland plaatsvinden. Ze zouden bovendien naar Poolse maatstaven goed worden betaald.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Henk Pap

    Laten wij in vredes naam al die kinderen die arbeid verrichten voor onze welvaard hierheen halen! betalen we ze € 1,-- per week. Naar de daar geldende maatstaven een wereldloon.

Of registreer je om te kunnen reageren.