Home

Nieuws

Bleker: woord Hedwigepolder viel twee keer

Den Haag - In het gesprek tussen Eurocommissaris Janez Potocnik en staatssecretaris Henk Bleker (Natuur) viel het woord Hedwigepolder maar twee keer. Bleker gaf de Tweede Kamer, die erg benieuwd was, donderdag niet veel inzicht in het onderhoud.

Het ging volgens hem vooral over het gehele natuurgebied bij de Westerschelde en de komende tijd is het afwachten, aldus Blekers summiere toelichting. Diverse oppositiepartijen (ChristenUnie, D66 en PvdA) vroegen om informatie. Esmé Wiegman (ChristenUnie) riep de bewindsman op de ,,ruzie met de Vlamingen en symboolpolitiek om de Hedwigepolder te stoppen'' en niet maar geld uit te blijven trekken voor onderzoek naar behoud van de polder. Zij vindt dat het geld (35 miljoen euro) beter kan worden besteed aan natuurbeheer, waar dit kabinet 600 miljoen euro op bezuinigt.
Voor VVD en CDA is het in deze tijd van economische crisis duidelijk dat er ook minder geld is voor natuur. De bomen groeien niet meer tot de hemel, aldus Helma Lodders (VVD). Maar Wiegman en Stientje van Veldhoven (D66) vinden het daarom alleen maar onbegrijpelijker dat er geld uitgetrokken is voor onderzoeken naar alternatieven om de landbouwgrond in de Hedwigepolder te behouden.
D66, GroenLinks en PvdA riepen het kabinet donderdag op het alternatief voor ontpoldering van de Hedwigepolder alsnog te schrappen en de Hedwigepolder te bestemmen voor de natuur.
CDA-Kamerlid Ger Koopmans reageerde fel op de actie van Van Veldhoven, die voor het gesprek van Bleker met Potocnik in Brussel een brief aan Potocnik aanbood waarin ze pleit voor ontpoldering. "Ik vind het een beschamend dat een oud-medewerker van Potocnik die bovendien nog van dezelfde politieke partij een gesprek heeft voor onze staatssecretaris. Kamerleden moeten niet hun verhaaltje gaan doen bij een Europese Commissaris nog voordat een staatssecretaris overlegt met die Commissaris."
Van Veldhoven reageerde dat ze daar was om de werkelijke belangen van Nederland te vertegenwoordigen.

Of registreer je om te kunnen reageren.