Home

Nieuws

Bleker spreekt met Eurocommissaris over mineralenconcentraat

Brussel - Staatssecretaris Henk Bleker van landbouw spreekt volgende week met Eurocommissaris Janez Potocnik van milieu over de toelating van mineralenconcentraat als kunstmestvervanger.

Dat bevestigt de Europese Commissie. De toelating van bewerkte mest als groene kunstmest is een van de belangrijkste onderdelen van het nieuwe mestbeleid. Sinds 2008 wordt gewerkt aan methodes van mestverwerking waarbij mineralenconcentraten ontstaan die de eigenschappen van kunstmest hebben. Doel hiervan is dat uit dierlijke mest kunstmestvervangers kunnen worden geproduceerd.

Het ministerie van landbouw heeft acht locaties aangewezen waar proefprojecten lopen voor de productie van mineralenconcentraten. De resultaten hiervan zijn gunstig voor het gebruik van mineralenconcentraat op bouwland. De resultaten van het gebruik op grasland zijn minder goed. Verdere technische ontwikkeling is nodig om ook voor het gebruik van mineralenconcentraten op grasland de status kunstmestvervanger te krijgen.

“De onderbouwing voor gebruik van mineralenconcentraten als kunstmestvervanger op bouwland zijn er. Die voor grasland nog niet”, legt een woordvoerder van het ministerie van landbouw uit. De inzet van het ministerie blijft erop gericht dat beide toepassingen worden toegelaten door de Europese Commissie. Dat zal op zijn vroegst per 1 januari 2014 gebeuren, aldus het ministerie. Te verwachten is op basis van de huidige onderzoeksresultaten dat het gebruik op bouwland eerder goedgekeurd wordt dan op grasland. De proefprojecten voor productie en aanwending van mineralenconcentraat zijn verlengd tot eind 2013.

Of registreer je om te kunnen reageren.