Home

Nieuws

Bleker: Coalitie EU-landen voor alternatief vergroeningsbeleid

Lissabon – Spanje en Nederland willen samen met enkele andere lidstaten een coalitie vormen om gezamenlijk met een concreet voorstel voor vergroening in het nieuwe Gemeenschappelijke Landbouwbeleid (GLB) te komen. Dat zegt staatssecretaris Henk Bleker na afloop van zijn bezoek aan de nieuwe Spaanse minister van landbouw Miguel Arias Cañete.

”Spanje en Nederland vinden beide de voorstellen voor vergroening in het voorstel van Eurocommissaris Dacian Ciolos te star en te rigide. We zijn nu beide bereid om een coalitie te vormen om met een concreet voorstel te komen om de vergroening praktischer te maken en meer toegeschreven op de situatie in de verschillende landen”, zegt Bleker kort voor zijn terugvlucht naar Nederland. Hij denkt hierbij aan een maatregelenpakket per land. Voor Nederland zou dat bijvoorbeeld akkerranden of weidevogelbeheer kunnen zijn.

Naast Spanje en Nederland zijn ook Denemarken, Zweden, Ierland en Frankrijk bereid tot het vormen van een coalitie op dit front. De positie van Duitsland is nog onduidelijk. Het land heeft in de landbouwraad wel aangegeven dat het huidige voorstel voor vergroening erg star is.

Eurocommissaris Ciolos heeft in december gezegd dat hij absoluut niet bereid is om landen ruimte te geven voor eigen invulling van het vergroeningsbeleid. In de plannen van Ciolos zijn drie vergroeningsvoorwaarden: instandhouding van blijvend grasland, verplichte rotatie van akkerbouwgewassen en ecologische zones (braak) op 7 procent van het bedrijf.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.