Home

Nieuws 453 x bekeken

’Biobrandstof stuwt prijzen benzine en mais’

Londen – Het toenemende gebruik van biobrandstoffen leidt tot hogere prijzen voor reguliere brandstof en gewassen als mais en suikerriet. Dat schrijven Action Aid en Friends of the Earth in het rapport Bad business of biofuels.

Epure, de brancheorganisatie voor ethanolproducenten in de EU, is het niet eens met de stelling van de twee non-gouvernementele organisaties.
Zij schrijven in hun rapport dat de prijs voor bio-ethanol in 2020 19 tot 41 cent hoger zal zijn dan de prijs voor benzine, en 35 tot 50 cent hoger dan diesel. Door de verplichte bijmenging zijn consumenten in 2020 volgens de rapporteurs tussen de 94 en 126 miljard euro extra aan brandstof kwijt, hoewel de consumptie door hoge prijzen ook kan afnemen. De rapporteurs noemen zelf vanwege schommeldende prijzen de schattingen ’indicatief’.
Volgens de bijmengverplichting moet in 2020 10 procent van de transportbehoefte in de EU worden ingevuld met hernieuwbare brandstof. Nu komt minder dan 5 procent van de energiemix van de 27 lidstaten van hernieuwbare brandstoffen.
In tegenspraak met wat Action Aid en Friends of the Earth beweren, stelt secretaris-generaal Rob Vierhout van ePure in het Renewable Energy Magazine dat brandstofprijzen zonder het bestaan van biobrandstoffen vermoedelijk zouden stijgen. Daarbij wijst hij op een studie van zakenbank Merrill Lynch uit 2008, waarin staat dat de prijs voor brandstof zonder biobrandstoffen per vat (159 liter) zo’n 15 euro hoger zouden liggen.
De Europese Commissie schreef eerder dat het biobrandstoffenbeleid de prijs van graan en oliezaden omhoog duwt.

Of registreer je om te kunnen reageren.