Home

Nieuws

Bijdrage ministerie voor SDA op de tocht

Lage Vuursche – De bijdrage van 500.000 euro van het ministerie van ELI voor de Stichting Diergeneesmiddelenautoriteit SDA is onzeker. Dat kwam naar voren tijdens de bestuursvergadering van het Productschap Pluimvee en Eieren in lage Vuursche.

Juristen van het ministerie van ELI hebben de vraag opgeworpen of hier geen sprake is van ongeoorloofde staatssteun voor de veehouderijsector, zo meldden enkele bestuursleden van het PPE. Die vraag wordt voorgelegd aan de Europese Unie in Brussel. Het kan nog wel even duren voordat er antwoord komt op de vragen vanuit het ministerie.
Portefeuillehouder diergezondheid bij LTO, Toon van Hoof bevestigt de situatie. Hij denkt dat Brussel redelijk snel uitsluitsel kan geven. ”De antibioticaproblematiek staat in heel Europa zeer hoog op de agenda. Ik denk dat de conclusie al rap zal zijn dat hier geen sprake is van staatssteun.” Volgens Van Hoof is de situatie eerder andersom. ”Er is sprake van een overheidsverantwoordelijkheid die voor een belangrijk deel door het bedrijfsleven is overgenomen. We hebben een goeie modus gevonden om de problematiek gezamenlijk op te pakken.”
Wat de consequenties kunnen zijn als de bijdrage van het ministerie voor de SDA wegvalt is op dit moment nog niet duidelijk. Ook Van Hoof wil daarover niet speculeren. ”Ik ga er van uit dat Brussel dit goed zal keuren.”
De SDA is in het leven geroepen om het gebruik van antibiotica in de veehouderij te monitoren. De stichting heeft richtlijnen opgesteld voor het gebruik van antibiotica. De financiering is op fifty fifty basis, waarbij 500.000 euro zou komen van het ministerie en de andere 500.000 euro wordt opgebracht door de verschillende veehouderijsectoren.

Of registreer je om te kunnen reageren.