Home

Nieuws 1130 x bekeken 2 reacties

'Banken doen te weinig om landroof te voorkomen'

Den Haag - Vrijwel alle Nederlandse banken investeren in bedrijven die land verwerven buiten de EU en die actief zijn in risicosectoren zoals landbouw, bosbouw, biobrandstoffen. Bij landverwervingen komt het regelmatig voor dat de lokale bevolking onrechtmatig van haar land verdreven wordt. De meeste banken doen te weinig om dat te voorkomen.

Dat blijkt uit een onderzoek van bureau Profundoin opdracht van Eerlijke Bankwijzer; een initiatief van Oxfam Novib, FNV, Amnesty International, Milieudefensie, Dierenbescherming en IKV Pax Christi. Alle banken werkten mee aan dit onderzoek. Alleen ASN Bank voert nu al goed beleid en past dit structureel toe voor zowel bankinvesteringen als vermogensbeheer.

Het investeringsbeleid van Aegon scoort 'onvoldoende', zowel voor de eigen beleggingen als voor vermogensbeheer. ABN Amro en Friesland Bank scoren voor vermogensbeheer eveneens 'onvoldoende'. Alle andere banken zitten hier tussenin.

Opkoop of huur van vruchtbare grond door buitenlandse overheden, bedrijven en financiële instellingen neemt in ontwikkelingslanden de laatste jaren in hoog tempo toe. Dit zou -in tijden van financieel-economische crisis- 'veilige' investeringen betreffen.

De International Land Coalition, een coalitie van maatschappelijke organisaties, onderzoeksinstellingen en overheden inclusief Nederland, meldde in december 2011 dat 200 miljoen hectare land (acht keer het Verenigd Koninkrijk) sinds 2001 is aangekocht door bedrijven en overheden. Duizenden mensen zouden van hun land worden verjaagd en worden beroofd van hun inkomsten. De Eerlijke Bankwijzer roept banken op hun beleid op dit vlak aan te scherpen.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Laat onze bankende Land Grab maar stoppen, hebben de Chnezen en arabieren minder concurentie en wordt hun land nog goedkoper en moeten de betrokken regeringleiders hun volk op een andere wijze bestelen. Zij zullen alles doen om hun kas tot de nok te vullen zo lang zij op het pluche zitten. Het Koloniale tijdperk is terug na de mislukte verzelfstandiging van de oud kolonieën.

  • no-profile-image

    Wat is dan het verschil in onderstaande alinea:

    "Het investeringsbeleid van Aegon scoort 'onvoldoende', zowel voor de eigen beleggingen als voor vermogensbeheer. ABN Amro en Friesland Bank scoren voor vermogensbeheer eveneens 'onvoldoende'. Alle andere banken zitten hier tussenin"

    Dus alle banken onvoldoende!!

Of registreer je om te kunnen reageren.