Home

Nieuws

BBO: hogere vergoeding warmte niet genoeg

Drachten – De aangekondigde hogere warmtevergoeding voor oude vergisters is niet genoeg. Dat zegt Eltjo van Marum, secretaris van de Biogas Branche Organisatie (BBO), in reactie op de voorgenomen subsidiebedragen in de regeling SDE+.

De branche heeft zelf om de verhoging gevraagd, maar er is veel meer nodig, aldus Van Marum. Het aantal vergoede draaiuren is te laag, oordeelt hij. De regeling is gebaseerd op 4.000 vollast-uren per jaar. Dat zou volgens BBO minimaal 7.000 moeten zijn. Veel vergisters draaien 8.000 uur per jaar of meer.

De regeling is bedoeld voor vergisters die nog onder de oude subsidieregeling MEP vallen. Het zijn dus de oudere vergisters. Om rendabel te kunnen worden, is warmtebenutting nodig. De daarvoor benodigde investering bedraagt snel300.000 tot 500.000 euro. De warmtebonus levert een gemiddelde vergister 60.000 euro per jaar op, aldus Van Marum. Te weinig, oordeelt hij. ”Zo heeft die ondernemer geen reden hier in te stappen.”

Volgens BBO is een totaalpakket nodig voor de categorie oude MEP-vergisters. "Dit zijn de voorlopers die de kinderziektes hebben meegemaakt."

Of registreer je om te kunnen reageren.