Home

Nieuws 267 x bekeken

Amerikaanse luchtvervuiling kost Europa miljoen ton graan

Brussel – Luchtvervuiling in de Verenigde Staten heeft ook directe gevolgen op andere continenten. Uit nieuw onderzoek blijkt dat met name ozonvervuiling in de VS de tarweproductie in Europa met 1,2 miljoen ton kan verkleinen.

Dat meldt nieuwsagentschap IPS. Vooral Europa is daarvan het slachtoffer: de ozonvervuiling uit de VS kost de Europese boeren jaarlijks zo’n 1,2 miljoen ton aan tarwe. Rijst heeft het wereldwijd het hardst te verduren van de Aziatische uitstoot, mais en soja lijden dan weer vooral onder de Noord-Amerikaanse vervuiling. De impact van de Europese vervuiling is relatief beperkt omdat die door de klimatologische omstandigheden minder geëxporteerd wordt.

Ozonvervuiling in elk van de grote geïndustrialiseerde regio’s in het noordelijk halfrond (Europa, Noord-Amerika en Zuidoost-Azië) brengt schade toe aan zes belangrijke landbouwgewassen: tarwe, mais, soja, katoen, aardappel en rijst. De vervuiling gebeurt niet alleen lokaal, maar wordt ook duizenden kilometers door de wind meegevoerd, concluderen de onderzoekers.

Ozonvervuiling, grotendeels toe te schrijven aan steenkoolcentrales en autoverkeer, ontstaat wanneer vervuiling dicht bij het aardoppervlak reageert met zonlicht. Het is schadelijk voor de gezondheid van de mens en voor landbouwgewassen, omdat het de groei afremt en de cellen beschadigt. Uit nieuw onderzoek van de universiteiten van Leeds en York in het tijdschrift Biogeosciences blijkt nu dat die vervuiling niet enkel een lokaal probleem is, maar van continent tot continent reist.

Wetenschappers van de Universiteit van Leeds ontdekten dat inspanningen in een bepaald continent om ozon te bestrijden, op die manier tenietgedaan kunnen worden door de vervuiling die uit een ander continent komt aangewaaid.

”Deze studie toont aan dat de impact van luchtvervuiling op landbouwgewassen ernstig moet worden genomen”, zegt Lisa Emberson, onderzoeker van het Stockholm Environment Institute and Environment Department aan de Universiteit van York. ”Gezien de grote verliezen door de vervuiling en de uitdagingen voor onze voedselvoorziening in de komende decennia, dringen internationale inspanningen zich op om de uitstoot van de vervuiling overal ter wereld aan te pakken.”

Of registreer je om te kunnen reageren.