Home

Nieuws 274 x bekeken

'Amerikaans landbouwinkomen daalt in 2012 6,5 procent'

Washington - Het landbouwinkomen in de VS daalt in het lopende jaar met circa 6,5 procent, aldus de laatste raming van het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA).

Vooral een hogere voerprijs, hogere energiekosten, teruglopende exporten en duurdere pesticiden drukken de inkomens van Amerikaanse agrariërs. Het totale inkomen komt volgens de raming uit op ongeveer 91,7 miljard dollar (74,4 miljard euro, terwijl het inkomen vorig jaar na een bijstelling net onder de 100 miljard dollar uitkomt. Hoewel lager, zal het inkomen volgens de USDA in historisch perspectief behoorlijk zijn; in 2011 werd een recordhoog inkomen genoteerd door boeren.
De exporten, van oudsher vooral gericht op het Midden-Oosten en Oost-Azië, dalen van een record van 137,4 miljard dollar vorig jaar tot 132 miljard dollar 100,1 miljard euro. Boeren hebben in de VS het grootste areaal sinds de Tweede Wereldoorlog ingezaaid, met als gevolg prijsdruk voor met name granen en oliezaden.
De belangrijkste kostenpost voor veehouders is de voerprijs. De totale uitgaven aan voer zullen in de VS dit jaar met 3,5 procent stijgen tot 59 miljard dollar (44,7 miljard euro). De uitgaven aan stroom nemen 5,4 procent toe. Veehouders zien hun verkopen stijgen met een magere 0,6 procent.
Voor akkerbouwers stijgen de kosten voor pesticiden met 4,5 procent tot 11,3 miljard dollar (8,6 miljard euro). De uitgaven aan mest blijven vrijwel gelijk op 27,6 miljard dollar (21 miljard euro), maar dieseluitgaven stijgen bijna 4 procent. De gewasopbrengsten stijgen financieel met 3,1 procent tot 165,7 miljard dollar (125,7 miljard euro).
In augustus publiceert de USDA een nieuwe raming. Overigens probeert de Amerikaanse regering de financiële terugval te beperken door subsidies dit jaar op te voeren met 4 procent tot 11 miljard dollar (8,3 miljard euro).

Of registreer je om te kunnen reageren.