Home

Nieuws 2 reactieslaatste update:1 mrt 2012

’Alles inzetten voor hoger dierwelzijnsniveau’

Brussel – Alle middelen moeten worden ingezet om de kloof te dichten tussen de dierwelzijnswensen van de burger en de dierlijke productieketen. Dat zegt Paola Testori, directeur-generaal van DG Sanco bij de aftrap van een driedaags congres over dierenwelzijn.

”We moeten de verwachting van de maatschappij, dat we dieren op een ethisch verantwoorde manier behandelen combineren met de economische leefbaarheid voor veehouder”, vindt Testori, de hoogste ambtenaar van de Europese Commissie voor volksgezondheid en consumentenbelangen. Ze wijst erop dat de consument ook haar verantwoordelijkheid moet nemen voor het hogere niveau van dierenwelzijn door bij zijn inkoopkeuzes hier rekening mee te houden.
Marit Paulsen, rapporteur op dit dossier in het Europese Parlement wijst erop dat het nu Europees gezien een janboel is qua regelgeving. Europa is het wel het eerste gebied ter wereld dat dierenwelzijn heeft opgenomen in de wetgeving, maar ieder land heeft zijn eigen regels, controle en cultuur op het gebied van dierenwelzijn. Paulsen pleit daarom voor een Europese kaderwet voor dierenwelzijn. ”Dierenwelzijn schept productiviteit en hopelijk winst en een eerlijke concurrentie. Een vrolijk varken is lief en smaakt ook lekker”, aldus Paulsen.
De Deense landbouwminister Mette Gjerskov, als Europees voorzitter kartrekker in het dossier, benadrukt dat groei en vergroening inclusief verbetering van dierenwelzijn elkaar niet bijten. Gjerskov vindt dat de hogere prijzen van voedsel als gevolg van de ambitieuze dierwelzijnsplannen absoluut niet te hoog zijn, ook niet ten tijde van economische crisis. ”De welvaartseconomie die we kennen in Europa is goed te combineren met een hoger dierwelzijn.”

Laatste reacties

  • jampie

    tja, vlees blijft een kwestie van vraag en aanbod, goedkoop produceren enz.
    zolang het mooie vlees nog geexporteerd word en het minder diervriendelijke vlees deze kant op.Ik weet wel als ik een scharrelvarken van nederlandse bodem voor vijf euro per kg diepvriesklaar moet verkopen dat dat niet meevalt.Daar komt bij dat mocht je subsidie krijgen voor diervriendelijk produceren dat de consument weer staat te roepen: zie hebben wij weer onze belastingcenten inzitten. het zou mooi zijn dat we met minder en beter produceren de kost konden verdienen.

  • jampie

    tja, vlees blijft een kwestie van vraag en aanbod, goedkoop produceren enz.
    zolang het mooie vlees nog geexporteerd word en het minder diervriendelijke vlees deze kant op.Ik weet wel als ik een scharrelvarken van nederlandse bodem voor vijf euro per kg diepvriesklaar moet verkopen dat dat niet meevalt.Daar komt bij dat mocht je subsidie krijgen voor diervriendelijk produceren dat de consument weer staat te roepen: zie hebben wij weer onze belastingcenten inzitten. het zou mooi zijn dat we met minder en beter produceren de kost konden verdienen.

Of registreer je om te kunnen reageren.