Home

Nieuws 279 x bekeken

Aantal Schmallenberg-besmettingen stabiel ondanks meer geboorten

Deventer – De geboorte van meer lammeren in januari en februari geeft geen piek in nieuwe besmettingen en meldingen van het Schmallenberg-virus. Dat zegt Piet Vellema van de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD).

”Het aantal nieuwe besmettingen en meldingen bij schapen neemt wel iets toe maar we hebben te maken met veel meer lammeren”, zegt Vellema. In januari worden 4,5 keer zoveel lammeren geboren als in december. In februari worden er 3 keer zo veel lammeren als in januari geboren.

De meldingen lopen wel iets op per dag, maar we hebben niet meer te maken met grote nieuwe uitbraken zoals we die in december zagen. Vellema concludeert daarom dat we over de Schmallenberg-viruspiek op schapenbedrijven heen zijn.

Ook het percentage afwijkende lammeren is flink naar beneden gegaan. Op de 100 schapenbedrijven die de GD volgt werden in december werden gemiddeld 25 procent van de lammeren met afwijkingen geboren. In de eerste week van januari was dit 15 procent. De laatste twee weken is dit verder gedaald naar 4 procent.

”Bij runderen zien we een ander patroon. Daar hebben we niet te maken met grote uitbraken en aflammerpieken. Over twee weken kunnen we een beter beeld geven of het aantal meldingen en besmettingen bij runderen doorzet of stabiliseert”, aldus Vellema.

Tot woensdag zijn er 408 meldingen binnengekomen, waarvan 228 bij runderen, 160 bij schapen en 20 bij geiten. Het virus is aangetoond op 85 schapenbedrijven, 5 geitenbedrijven en 3 rundveebedrijven.

Of registreer je om te kunnen reageren.