Home

Nieuws 2 reacties

’Aankoop natuurgronden drijft grondprijs met 20 procent op’

Wageningen – De aankoop van veel natuurgrond zorgt voor een prijsopdrijvend effect van twintig procent. Dat berekende de Wageningse econoom Roel Jongeneel.

Volgens Jongeneel is het prijsopdrijvend effect lange tijd ontkend, maar aankoop van 100.000 hectare landbouwgrond leidt wel degelijk tot prijsstijgingen op de grondmarkt. Dat maakt de aankoop van veel natuurgrond duur, concludeert Jongeneel. Elke hectare grond die wordt aangekocht ten behoeve van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) kost de samenleving jaarlijks 867 euro per hectare.
Natuur aankopen is veel duurder dan agrarisch beheer, concludeert Jongeneel in zijn onderzoek.Hij pleit daarom voor agrarisch natuurbeheer in plaats van aankoop. Dat is 240 euro per hectare voordeliger. Grond aankopen voor de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) is in totaal een geschatte 2,5 miljard euro duurder dan natuurgebieden aan te leggen en onder te brengen als agrarisch natuurbeheer.
Het onderzoek van Jongeneel lijkt een steun in de rug van het beleid van Bleker, die recentelijk stopte met de aankoop van natuurgrond voor de EHS. Toch vindt de econoom dat het beleid van Bleker nu doorslaat naar de andere kant omdat ook de zogenaamde robuuste verbindingszones zijn geschrapt die vanuit natuuroogpunt belangrijk zijn.

Laatste reacties

  • maatje 1904

    natuurbeleid is de hobby van enkele flatbewoners die het vervogens late betalen door de mede nederlanders . Want ik heb zelf nog niets positiefs gezien van deze geldsmijterei.

  • Bertens

    Aankoop natuurgrond is de grootste geldverkwisting die er bestaat. De grond komt in overheidshanden, levert niets meer op. Zodra de inwoners van ons land weer honger krijgen kan de ontginning weer beginnen zoals rond 1900.

Of registreer je om te kunnen reageren.