Home

Nieuws

ASR verlaagt canontarieven voor erfpacht

Utrecht – ASR Vastgoed Vermogensbeheer verlaagt vandaag de tarieven voor agrarische erfpachtfinanciering met 0,30 procent en agrarische grondfinanciering met 0,25 procent.

De verlaging is het gevolg van de ontwikkelingen op de kapitaalmarkt. Erik Somsen, directeur van ASR: ”Ieder kwartaal bekijken we de situatie op de kapitaalmarkt. De rente is nu historisch laag. Daarop hebben we de tarieven aangepast.” Somsen verwacht niet dat de tarieven op korte termijn weer worden bijgesteld. ”De verwachting is dat de rente voorlopig zo laag blijft.”
De belangstelling voor agrarische erfpacht als financieringsvorm voor grond neemt de laatste tijd toe. Somsen zegt meer transacties te hebben in de afgelopen maanden dan in dezelfde periode vorig jaar. Hoeveel meer wil hij niet zeggen. ”Met name voor bedrijven die hun bedrijf willen uitbreiden met meer grond of voor jonge boeren die het bedrijf willen overnemen blijkt erfpachtfinanciering een interessante optie. De gemiddelde jaarlijkse lasten van erfpachtfinanciering zijn zo’n 40 procent lager dan bij hypotheek.”
De erfpachtfinanciering is een combinatie van leasing en erfpacht. De duur van erfpacht is minimaal dertig jaar. De ondernemer kan de grond aan het einde terug kopen tegen een van tevoren afgesproken wijze of de grond opnieuw in erfpacht te nemen. Erfpacht is een zakelijk recht en kan worden verkocht of met een hypotheek worden belast.

Of registreer je om te kunnen reageren.