Home

Nieuws

ABN Amro: invloed ’dubbele dip’ op agrariërs beperkt

Amsterdam – De agrarische sector heeft van alle sectoren de beste uitgangspositie om de recessie zonder al te veel kleerscheuren te doorstaan.

Ook de voedingsverwerkers staan er relatief goed voor. Wel bestaat de kans dat de consument kiest voor goedkopere voeding. Dat schrijft ABN Amro Economisch Bureau in het rapport ’Sectoren in stress’.
Het Centraal Bureau voor de Statistiek maakte woensdag bekend dat de Nederlandse economie de tweede helft van 2011 is gekrompen en zich dus officieel in een recessie bevindt. De dubbele dip die voorheen onwaarschijnlijk werd geacht, is volgens ABN Amro een feit – al blijft de bank relatief positief over een nakende bezwering van de crisis.
Volgens cijfers van ABN Amro heeft de agrarische sector sinds de crisis van 2009 de hoogste mate van herstel getoond van alle sectoren, terwijl de sector bovendien normaliter de minste impact zal moeten ondervinden van de recessie. Ook de voedingsmiddelensector zag een hoge mate van herstel, aangedreven door prijsverhogingen.
ABN Amro’s agrifood-specialist Thijs Pons benadrukt dat een Grieks faillissement onvoorziene gevolgen kan hebben. ”De Nederlandse export naar Griekenland is niet indrukwekkend, maar een domino-effect dreigt. In een dergelijk scenario zal de klap voor de agribusiness minder hard zijn dan elders in de economie, maar wel pijnlijk.”
De agrarische sector lijkt volgens Pons echter relatief conjunctuurongevoelig. ”Ik verwacht alleen in een segment met veel toegevoegde waarde, de sierteelt, en in het luxere segment, een beperkt effect. Bij luxe producten denk ik aan bepaalde vleessoorten, al zie je dat mensen een goedkopere variant wel blijven kopen. De één verdient wat meer ten koste van de ander.”
De graanmarkt kan wel in de ban van de wereldmarkt komen, aldus Pon, en op de wereldmarkt is door de toenemende aanwending van bio-ethanol wel een koppeling zichtbaar tussen mais en olie. ”Tegelijk zie ik in de voorraadposities en productiecijfers geen reden voor zorg over een prijsschok.”

Of registreer je om te kunnen reageren.