Home

Nieuws

Zonniger jaar maar natter dan normaal

Rijswijk - In 2012 zijn alle gebruikelijke weertypes langsgekomen. In vergelijking met vorig jaar vielen de koude en warme periodes dit jaar in de juiste seizoenen.

Het was een vrij zonnig jaar met 1.717 zonuren, 78 uur boven het gemiddelde. Gemiddeld viel 900 millimeter neerslag, iets boven normaal. De jaargemiddelde temperatuur in De Bilt wordt 10,4 graden tegen 10,1 normaal. Dat blijkt uit het jaaroverzicht van weeronline.nl.

In februari was er bijna een Elfstedentocht. Die ging uiteindelijk niet door omdat de kwaliteit van het ijs door sneeuwval niet goed was. Er was een lange vorstperiode met dertien ijsdagen. De zomer was wisselvallig met flinke pieken en dalen. In het zuidoosten van het land kwam het in augustus tot een regionale hittegolf. Het aantal zomerse dagen (maxima van 25 graden of meer) bedraagt 24 tegen 26 normaal. Er waren maar twee tropische dagen (maxima van 30 graden of meer).

De herfst verliep normaal. Wel stormde het af en toe flink. Begin december sneeuwde het een tijdje, soms kwam er een waarschuwing voor extreem weer. De tweede helft van de twaalfde maand was zacht en nat. December gaat de boeken in als een van de natste decembermaanden.

Zoals gebruikelijk viel de meeste neerslag in de kustgebieden. In het westen en zuidwesten viel op veel plaatsen 100 millimeter meer dan normaal. Ook in Friesland was flinker natter.

Of registreer je om te kunnen reageren.