Home

Nieuws

Zonnepanelen nog niet rendabel voor grootverbruikers

Lelystad - Investeringen in zonnepanelen zonder gebruik te maken van subsidies is maar voor een beperkt aantal ondernemers rendabel. Dat zegt Gerard van Drooge van LTO Noord projecten vandaag op het symposium Join the Sun in Lelystad. Acress organiseert de bijeenkomst.

Zonnepanelen zijn voor kleinverbruikers zoals particulieren en MKB rendabel, echter de prijzen van zonnecellen zijn nog niet laag genoeg om ook voor grootverbruikers interessant te zijn. Grootverbruikers zijn bedrijven met een netaansluiting van 3 x 80 ampère of een stroomverbruik van meer dan 50.000 kWh per jaar. Dit zijn vaak intensieve veehouderijbedrijven en akkerbouwers met veel opslagcapaciteit. Volgens Van Drooge is het voor deze groep nog niet interessant om te investeren in zonnepanelen. “Zij kunnen een investering in zonne-energie alleen rendabel maken met subsidie. Echter je moet veel geluk hebben om je aanvraag gehonoreerd te krijgen.”

Voor de categorie met een verbruik tussen de 10.000 en 50.000 kWh kunnen zonnepanelen zonder gebruik te maken van een subsidieregeling wel rendabel zijn. Melkveehouders vallen doorgaans in deze categorie. “De huidige inkoopprijs van stroom voor deze groep ligt hoger dan voor de grootverbruikers. Daarom kan het voordeliger zijn voor deze groep om zelf stroom op te wekken met zonnepanelen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.