Home

Nieuws 435 x bekeken

Zicht op lagere kaliprijzen

Doetinchem – De kalivoorraad loopt in Noord-Amerika op en China en India zetten als belangrijkste kopers in op de grootste prijsverlaging in drie jaar.

Kunstmestbedrijven brengen hun productie terug en verwachten nu geen serieus herstel meer van de markt voor de wortels versterkende kunstmeststof in januari, maar februari. Volgens analisten van Goldman Sachs zetten China en India in op een prijsverlaging van 8,5 procent tot 430 dollar (324 euro) per ton, nog maar 50 procent van de recordprijs die in 2009 werd betaald in tijden van snel stijgende graanprijzen. India is reeds in gesprek, aldus marketingdirecteur Oleg Petrov van de grote Russische leverancier Uralkali tegenover persbureau Bloomberg, terwijl China in januari of februari op de markt komt.
China en India bepalen in belangrijke mate de prijs op de kalimarkt, die wordt geschat op een waarde van 18 miljard euro. China betaalde voor het laatste contract dat op 30 juni afliep 470 dollar per ton en India sloot in maart een deal voor 490 dollar. Sindsdien zinspelen de Aziatische landen op een dalende prijs. Boeren elders wachten nieuwe contracten af. Uralkali halveert daarom productie tussen december en maart en PotashCorp legde mijnen stil.
Concurrenten als Mosaic, K+S en PotashCorp blijven zeer optimistisch voor volgend jaar. PotashCorp rekent zelfs op een recordafzet in tonnage in 2013, vooral omdat hoge gewasprijzen de arealen in de VS en Brazilië zal doen stijgen. De kalivoorraden zijn in Noord-Amerika de laatste maanden opgelopen maar op de meeste markten zijn ze volgens de onderneming uit de Canadese provincie Saskatchewan gedaald. In China zou nog 2 tot 4 miljoen ton in opslag zijn, maar voor het kali-arme India lopen de ramingen van 400.000 tot 700.000 ton.

Of registreer je om te kunnen reageren.