Home

Nieuws 31 reacties

Zeven boeren per dag stoppen ermee

Den Haag - Steeds meer boeren houden het voor gezien. Elke dag weer trekken zeven agrariërs voorgoed de deur achter zich dicht. Sinds 2000 zijn al bijna 30.000 boerengezinnen gestopt. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Nederland telde in 2000 97.389 landbouwbedrijven. Vorig jaar was dat aantal gedaald naar iets meer dan 70.000. Dit jaar staat de teller op minder dan 69.000. Dat betekent een daling van bijna 30 procent in twaalf jaar tijd.

Belangrijke oorzaak van de achteruitgang is vergrijzing. Boeren gaan met pensioen en hun kinderen staan lang niet altijd te springen om het bedrijf over te nemen. Anderen kunnen de eindjes niet meer aan elkaar knopen, zegt land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland.

Geen regio in Nederland ontkomt aan de malaise. De problemen zijn het grootst in het Westland, het belangrijkste kassengebied ter wereld. Van elke tien landbouwbedrijven die daar in 2000 waren, zijn er nu nog maar vier over. De eigenaren kunnen nauwelijks winst maken op de producten uit hun kassen, omdat ze met elkaar en met goedkopere landen moeten concurreren. Daardoor komen ze in nood, maar banken willen minder krediet verstrekken. "En dat houdt een keer op'', aldus LTO.

De landbouwbond verwacht voorlopig geen verandering. De daling zal waarschijnlijk doorgaan. Daardoor blijven er steeds minder landbouwbedrijven over, maar die zullen ongeveer evenveel produceren als nu. ANP

Laatste reacties

 • poldes

  het is al lang zo.
  deze snelheid is nog niet zolang.
  als wij geen effectieve maatregelen nemen ;gaat dit versneld verder.
  het is toch gemakkelijker om zich hier bij neer te leggen ,zodat deze omtwikkeling gewoon versneld door kan gaan.
  goed of niet goed?
  misschien is dit wereldwijd.
  ik zal het wel niet bij het rechte eind hebben,maar het lijkt er op dat bulktreinen met geld de verstedelijkte gebieden overspoelen en het platteland onbereikbaar voor fietsengeld;of komen die bulktreinen met te veel geld uit het platteland? ik ben hier geen deskundige in.

 • aarthamstra1

  Gewoon boeren die geen goede ondernemers zijn Zo vertelde onze boerenbdrog voorman KEES ROMIJN op tv. Voor de goede zijn er kansen genoeg.

 • minasblunders1

  Zolang de grondprijs blijft stijgen tenminste, Aarthamstra. Daarna is het met de 'goede ondernemers' ook gebeurd.

 • joannes

  En waarom stijgt de grondprijs nog? Omdat de Rabo bank deze nog wil financieren en daarmee de grondprijzen opdrijft. Iedereen denkt dat er inflatie moet komen en dan is grond als goud, waarde vast! Maar de ING heeft zijn inflatie verwachting al bijgesteld en verwacht geen inflatie de komende 2 jaar om de simpele reden: De lonen stijgen niet, de werkloosheid wordt een probleem! Lonen zijn de veroorzakers voor inflatie voor 70%, vlgs ING!

 • trekker123

  Als er minder boeren zouden stoppen ging de grondprijs nog sneller omhoog. Leuk of niet leuk, maar vergeleken met veel andere gebieden in de westerse wereld is de Nederlandse landbouw gemiddeld genomen nog steeds kleinschalig. De afname van het aantal bedrijven zal vanzelf kleiner gaan worden maar dat gaat nog wel even door. 200 ha akkerbouw 150-200 melkkoeien, er moeten er nog een hoop stoppen voor je op dat gemiddelde zit. En leuk of niet leuk, linksom of rechtsom gaat het gewoon gebeuren. Is in andere sectoren niet veel anders dus ook niet zo raar dat die ontwikkeling in de landbouw zich ook voordoet. Denk aan winkeliers, slagers, warme bakkers, wat is daar nog van over? Transportbedrijven, garagebedrijven, you name it. Of we er met zijn allen ook gelukkiger van gaan worden? Die indruk heb ik niet.

 • info104

  Het is te begrijpen dat zoveel jongeren niet meer het boeren vak in gaan, bv. de vleesprijs er werd in de jaren '80 /90 ongeveer 4,50 gulden per kg varkensvlees betaald nu zijn we 30 jaar verder en er word de laatste 12 jaar niet meer dan 1,70 euro betaald, en met de biggen gaat het ook al zo, en dan de melk hiervoor werd in 2004 nog 40/45 eurocent voor betaald , nu zijn we al blij met 33 cent.
  Hoe moet dat nu verder met dat dure voer, en waar ook nog geen zicht op is dat dit goedkoper gaat worden, wie weet de oplossing.

 • ed12345

  Ik ben het met trekker 123 eens maar ik denk ook dat doordat wij onze kinderen graag een goede school opleiding willen meegeven(zeer terecht) zij daardoor ook buiten de landbouw(omgeving) rond kijken en er veel deuren opengaan waar een goed vast inkomen mogelijk is .Waar vroeger de jongens vaak naar de lagere landbouwschool gingen en thuis of in de buurt werkte en dus een bedrijfsopvolging vaak de meest aantrekkelijke oplossing bleek

 • brouwer112-c1

  ondanks alle malleise zal de markt in de toekomst gewoon zijn werk doen,
  en doordat de wereldbevolking nog flink zal toenemen zal voedsel erg duur worden
  dus jonge boeren ,er flink tegenaan want er wacht jullie een gouden toekomst

 • markvanschendel

  Ik ben het niet met Ed eens, dathet buiten de landbouw misschien meer te verdienen is, en vast en goed inkomen, Je moet tegenwoordig blij zijn dat als je buiten de landbouw werkt, nog werk hebt !!!In de landbouw is nog werk genoeg, loonwerkers die niet aan personeel kunnen komen, kippen vangen, appels plukken enz

 • tessa2010

  aarthamstra 1 dus stoppers zijn geen goede ondernemers??? op tijd stoppen is OOK ondernemen!!! ben zelf gestopt en ben er trots op dat ik die keus vrijwillig heb kunnen maken,en geniet elke dag van alles om me heen! ervaarde veel onbegrip EN jaloezie van collega-boeren,puur omdat zij door MOETEN........juist......van de bank!!!

 • BioBoerNelis

  Idd Tessa 2010, voor stoppen is lef nodig. Gelukkig snappen steeds meer van onze collega's dat. Voor beginnen met een bedrijf, of overnemen is trouwens net zo goed lef nodig. Of moet je dan een beetje gek zijn? Of gewoon hopen dat alles vast wel een keertje goed komt.
  Aan de andere kant: het komt er wel steeds meer op aan. Vakmanschap wordt een vereiste. De tijd dat je door maar raak te telen en aan te boeren je boterham kon verdienen lijkt over.... Landbouwbudgetten drogen op dus dat helpt dan ook al niet veel meer.

 • gebr munneke

  Jaap
  de rabobank stopt met geld uitlenen Waarom????
  Kees Romijn zegt dat alleen de goede boeren blijven door gaan ,wie zijn die slechte ondernemers dan (lig het gewoon niet aan vraag in aanbod en wat je eigen vermogen is??)

 • minasblunders1

  Tessa, Aart Hamstra bedoeld het spottend. Hij heeft een bloedhekel aan de LTO en ZLTO en de hele manier waarop ze de boeren (hun eigen achterban) in de uitverkoop hebben gegooid. En terecht!

 • minasblunders1

  Bedoeld is natuurlijk bedoelT.

 • erpelteler

  Ik denk dat lang niet alle boeren die stoppen, MOETEN stoppen. Ze hebben (zoals in het artikel aangegeven) geen opvolger en de buurman is al eens komen praten. Als ik 65 was en m'n pensioen was zeker nadat de buurman m'n bedrijf kocht (met rabobank geld of niet, dat maakte me dan niks uit) wist ik het wel. Wat WEL triest is, is als iemand MOET verkopen door ongezonde financieele situatie of (en dat gebeurd ook) gewoon pech...

 • drientje

  Het is simpelweg gedaan met het gezinsbedrijf, zeker nu de bedrijfstoeslagen mogelijk wegvallen. Je hebt de marktkracht niet om partij te zijn voor je afnemer of leverancier. Op veel plaatsen in de wereld is de voedselproductie al in handen van investeerders en industrie. Het is alleen wel jammer voor het platteland en diens belangen.

 • Mozes

  Drientje, je hebt als boer wel marktmacht als je samenwerkt in een afzetcooperatie. Als je in staat bent om via de coöperatie de producten onderscheidend in de markt te zetten en daarbij beschikt over eigen merken.
  Dit vereist wel dat je als boer niet alleen oog hebt voor productie en kostprijs op de eigen boerderij maar ook oog hebt voor consument en afzetmarkt. Het vereist ook dat je niet alleen investeerd in de eigen productie maar ook bereid bent om te investeren in de afzetcooperatie.

 • Elevage

  juist Mozes, het vereist een boer die de boerderij als bedrijf ziet en ook daar naar handelt!

 • schoenmakers1

  mozes, hebben we al niet in zowat alle sectoren een cooperatie die het voor ons zou moeten regelen? Meestal zit je beter bij een andere afnemer!

 • theorikyreintjes1

  Zulke cooperaties zijn er bijna niet meer, die gaan voor een kostprijsdekkende opbrengstprijs voor de boeren! Daardoor verlies je de macht voor je bedrijf met alle gevolgen. De kostprijs schiet omhoog doordat de zogenaamde maatschappelijke groeperingen dit op leggen. Als ze zelf daarvan de kosten moeten betalen denken ze wel beter na wat wel noodzakelijk is en wat iets toevoegd! Daarom is het zeker bij voedsel van groot belang dat de kostprijs door berekend wordt. Dan zijn die gekke fratsen zo over en heeft de boer een super imago!

 • aarthamstra1

  Te denken dat de vraag naar voedsel het aanbod niet zal kunnen bij houden is een illusie . Zeker is dat als het zo door gaat Multinationals met 10.000 den koeien 1000.000en varkens. 10.000.000 kippen het over nemen.
  Hoeft geen probleem te zijn als die over gebleven bedrijven zoveel belasting betalen dat de rest er van kan worden onder houden. DAT GAAT NIET GEBEUREN. Nu al moeten burgers geld storten in de kas van de multinationals om ze over eind te houden zoals onlangs banken, het word nog erger. nu we landen over eind moeten houden.
  Er zal er dus een grote tweedeling in de maatschappij ontstaan,
  Vrijheid is goed vrije ondernemerschap machtig mooi totdat ondernemers multinationals worden en zij de macht krijgen. Er zal links of rechts om bijgestuurd moeten worden.

 • drientje

  Mozes, cooperaties hebben tegenwoordig een management team die gekieteld wordt met een bones om winst te maken. Daar heeft een leverancier niets aan.
  Aart Hamsta, ik snap ook niet dat de multinationals zo hun gang kunnen gaan.
  De burger gaat uiteindelijk het gelag betalen.

 • pensboer

  Dat er 7 boeren/tuinders per dag stoppen, vraagt om noodzakelijke aandacht.
  De bedrijven stoppen al of niet gedwongen, en voor niemand is dit een fijne beslissing.Ze moeten stoppen vanwege de langdurige lage inkomens met armoede tot gevolg. Dit vanwege hoge eisen van Europese wet-en regelgeving op gebied van kwaliteit, milieu, moordende concurrentie en geen eerlijke prijs in de keten. Verder stopt men vanwege leeftijd, geen opvolger of ziekte en arbeidsongeschiktheid. De intensieve veehouderij en de glastuinbouw zijn het meest kwetsbaar, vooral omdat zij het meest afhankelijk zijn van de vrije markt en bij 'stoppen' een hoop stenen en glas overhouden, die vaak niets waard zijn.Hier liggen veel oorzaken die we reeds jaren konden voorzien!
  LTO en de ministeries van Landbouw/CDA hebben zich nimmer iets aangetrokken van kritische geluiden. Jonge boeren willen wel boer worden, maar als de politiek en het beleid van organisaties zich enkel richt op grootschaligheid, overproductie en export en geen oog heeft voor reguliere gezinsbedrijven, dan ligt het voor de hand dat men nu met lege handen staat!
  NMV, NAV, Platform Aarde Boer Consument en vele organisaties hebben waardevolle alternatieve ideëen, politiek luister naar hen.

 • minasblunders1

  Je vergeet nog een belangrijke, Pensboer. De pachters, die door volkomen ondeskundige berekeningen van 'deskundigen' geconfronteerd worden met dusdanig hoge pachtprijzen dat ook zij gedwongen zijn te stoppen. En ook zij staan met lege handen.

 • eijden

  Toeslagen eraf, rente fiscaal niet aftrekbaar maken, en de productieregulering en landbouwvrijstelling erop laten. Dan komt er weer een gezond evenwicht. De landbouw wordt minder afhankelijk van de overheid/bank. Je kan zelf je oudedag reserve opbouwen. En je rendement wordt weer meer bepaald door je eigen kunnen en beslissen.

 • W Geverink

  Dus onder slechte ondernemers vallen bv jonge boeren die met weinig eigen vermogen en hard werken de wind er onder proberen te krijgen, en onder goeie ondernemers vallen diegene waarvan de bank het niet kan veroorloven om ze failiet te laten gaan...

 • minasblunders1

  Dat laatste dat komt nog, Geverink.

 • garritsen

  tessa 2010 ik ben het helemaal met je eens stoppen is ook ondernenemen en alleen maar voor de bank werken is ook niets

 • poldes

  bankwerker was voorheen ook een vak.

 • theorikyreintjes1

  De grootste zorg is de politiekemeerderheid van mensen die geen enkele verantwoordelijkheid willen dragen. Graag een uitkering, een biertje en drugs!
  En dan willen bepalen, wat die enkeling die ondernemer is geworden, door zware regelgeving. Hij moet alles en mag niets!

 • politiek

  Zonder meer heeft de (Z)LTO hier een grote taak in. Er is iets ontwikkeld de laatste jaren wat niet is te handhaven. De laatste spartelingen met goedkopere buitenlandse arbeid , veel antibiotica gebruiken , gebruik van (pro)hormonen in de veehouderij is gaande. Strondfabrieken gaan hier echt geen oplossing in brengen. De veehouderij zal weer waardig moeten worden voor mens en dier. Iets wat ook de consument wil. Veel bestuurders zijn muisstil momenteel. Angstig als men is om misschien bestuursvergoedingen mis te lopen of niet opgewassen tegen de directie van die mutinationals die de dienst en regie momenteel uitmaken. Helaas is men vaak gedwongen voor gebruik (pro)hormonen en veel antibiotica in de veehouderij denk ik. De onmacht omdat men anders nog verder in de rode cijfers loopt. De schuld maar bij de consument wegleggen bij dit gedrag is niet een volwassen reactie. Die vraagt om een eerlijk en duurzaam stukje vlees, melk of een eitje. Niet om met dat gepruts het vleesje,eitje of melk wat goedkoper te krijgen aan de kassa in de supermarkt.

Laad alle reacties (27)

Of registreer je om te kunnen reageren.