Home

Nieuws 716 x bekeken

Yara koopt kunstmestdivisie Bunge

Oslo – Yara International koopt voor 750 miljoen dollar (580 miljoen euro) de kunstmestdivisie van Bunge. De Noorse wereldmarktleider met stikstofkunstmest verwacht door de deal vanaf 2014 jaarlijks voor bijna 20 miljoen euro aan samenwerkingsvoordelen te behalen. Het kunstmestbedrijf van Bunge bereikte vorig jaar een omzet van2,6 miljard dollar (2 miljard euro).

De brutowinst kwam vorig jaar op 60 miljoen euro. De 22 kunstmestfabrieken van Bunge hebben een jaarlijkse productiecapaciteit van circa 350.000 ton. Op de website wordt NPK, een mix van stikstof, fosfaat en kali, gepresenteerd als belangrijkste product. In Brazilië worden vooral producten gemixt en voor distributie gereed gemaakt, terwijl de productie van stikstof en fosfaat goeddeels in Argentinië plaatsvindt.
De toevoeging brengt Yara dichterbij zijn doel in 2016 32,5 miljoen ton te produceren. Voor het doel moet ten opzichte van het jaar 2010, waarna het betrekkelijk weinig productiegroei boekte, 8 miljoen ton productiecapaciteit worden aangekocht of bijgebouwd. Yara sluit niet uit de totale controle van de Yara Pilbara-ammoniakfabriek in de Australische deelstaat Western Australia te kopen van het Texaanse Apache, mits de prijs in orde is. Nu bezit Yara 51 procent van de fabriek.
De hele branche is gericht op acquisities en controle over grondstoffen, maar Yara geldt als betrekkelijk conservatief, ook doordat de Noorse staat middels het ministerie voor handel en industrie en nationale verzekeringen voor 42,7 procent aandeelhouder is. Het bedrijf was ook minder slagvaardig door corruptieonderzoeken naar een tweetal inmiddels gewezen directeuren. De onderneming kleunde eerder mis bij pogingen Terra Industries en kunstmesttak van BASF over te nemen.
Yara-topman Jorgen Ole Haslestad wijst op de sterke presentie van Bunge, geleid vanuit de Amerikaanse staat New York, in Brazilië. “Brazilië is een essentiële groeimarkt waar nog een groot potentieel is het areaal en de opbrengst te vergroten.” De deal past ook in de eerder deze week gemelde strategie bij overnames en fusies vooral de pijlen te richten op middelgrote en niet de hele grote concurrenten.
De deal beslaat naast de fabrieken ook opslagsilo’s en merken van Bunge. Yara en Bunge hebben een leveringsdeal voor de lange termijn gesloten waardoor Bunge kunstmest van Yara kan blijven leveren aan klanten. Bunge behoudt ook zijn kunstmestterminal in de haven van Santos, vlakbij de Braziliaanse miljoenenstad São Paulo. Het is niet direct duidelijk of ook de joint-venture van Bunge voor de winning van fosfaat in Marokko onderdeel uitmaakt van de deal.

Of registreer je om te kunnen reageren.