Home

Nieuws 228 x bekeken

WTO: VS moet in mei herkomstlabelling wijzigen

Genève - De VS heeft tot mei 2013 om de verplichte herkomstlabelling binnen de kaders van de WTO te brengen. Dat heeft de WTO besloten.

Op 29 juni oordeelde de WTO dat de labelling, bekend als COOL, Canadese en Mexicaanse leveranciers van varkens, runderen en een serie groenten benadeelt. De WTO gaf toen de VS nog geen specifieke datum waarop COOL moet zijn aangepast aan de WTO-regelgeving.

Voor de VS betekent het besluit opnieuw een nederlaag. Amerikaanse diplomaten vroegen de WTO tot januari 2014 de tijd om de COOL-regels aan te passen. Canada en Mexico vroegen om een datum “vroeg in 2013”. De VS voerde de verplichte herkomstlabelling in 2009 in. De WTO stelt wel dat verplichte herkomstlabelling mag, zo lang het in de praktijk maar niet uitpakt als een handelsbeperkende maatregel.
Belangenorganisaties van consumenten en boeren waren in 2009 voorstander, maar naast Canada en Mexico zijn ook grote slachterijen in de VS tegen. Het aantal runderen en varkens dat vanuit Canada voor de slacht wordt aangevoerd in de VS is sinds de invoering van de regels fors gedaald. Slachterijen gebruiken vaak dieren van verschillende origine door elkaar bij de productie van vlees en moeten nu dus de stromen uit elkaar halen, wat leidt tot extra kosten.
De EU kent ook verplichte herkomstbenoeming. Hiertegen is echter geen klacht ingediend. Het leidt bovendien niet direct tot discriminatie omdat de EU weinig dieren van buiten de EU aanvoert en het voor slachterijen nauwelijks tot de praktische problemen leidt die in de VS worden gerapporteerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.