Home

Nieuws 967 x bekeken 7 reacties

'Vion kocht Britse kat-in-de-zak'

Londen – Vion heeft met de overname van Grampian Foods Group in 2008, verreweg haar grootste acquisitie in Groot-Brittannië, in feite een kat-in-de-zak gekocht. Dat stellen Britse analisten in het vakblad voor de voedingsindustrie FoodManufacture.

"Grampian was op het moment dat Vion dat overnam in feite al failliet. Na de aankoop had Vion moeten investeren en ook een duidelijke strategie uit moeten stippelen. Om de waarheid te zeggen hebben ze noch het één noch het ander gedaan," zegt Julian Wild, directeur food-zaken bij het advocatenkantoor Rollits. "Ik denk niet dat Vion een duidelijk plan had hoe ze Grampian weer in een goede vorm konden krijgen en ik geloof ook niet dat ze er echt in geïnvesteerd hebben. Er van af komen was onvermijdelijk gezien de manier waarop de onderneming heeft gepresteerd in de tijd dat Vion er eigenaar van was. Vroeger of later moesten ze naar de uitgang zoeken."

Ook de analisten Clive Black en Darren Shirley van Shore Capital zijn kritisch over Vion: "Het was de aankoop van Grampian in 2008 die Vions commitment voor de Britse markt veranderde. Dat leidde al tot het nodige fronsen van de wenkbrauwen omdat Grampian in de voorafgaande jaren al de nodige problemen had gekend. Sinds de acquisitie loopt Vion eigenlijk voortdurend achter de feiten aan en de aankondiging dat ze nu vertrekken komt dan ook niet als een schok, misschien meer als een verrassing.’’

Laatste reacties

 • joannes

  Wat een verrassing! Alleen de directie van VION en de ZLTO schijnen het niet geweten te hebben! Op het moment van koop zaten ze in een soort ¨high¨ van ¨success¨ met zakken vol met geld wat ze die arme leden uit mond gespaard hebben met te lage varkens prijzen en daar zijn ze in de UK mee gaan shoppen! Die Engelsen lachten zich rot toen ze het geld op hun bankrekening hadden staan, omdat ze wisten dat VION nog een keer zou gaan betalen! Zo is zaken doen als je er alleen verstand van saneren hebt! De markt en zeker de arbeidsmarkt verdiende natuurlijk veel meer aandacht dan de exploitatie kosten waar ze zich mee hebben laten verleiden. Nogmaals: Ahold heeft ook zijn lessen in het buitenland geleerd omdat een NL exploitatie nu eenmaal niet te exporteren is en andersom. VION kan nu ook een boekje schrijven!

 • Roelof Bloo

  het wordt leuk bij 14.55 minuten: Vion kan geen geld verdienen, het is een verzameling van failliete bedrijven bij elkaar gekocht... http://www.youtube.com/watch?v=D3YiGlZbugk

 • Tonchristiaanse

  Dit is een letterlijke vertaling van een Engelstalig artikel. De schrijver van dit artikel is niet geinformeerd en heeft geen enkel analyse gedaan. De zgn 'industry experts' zijn relatief onbekend met de materie. Het artikel suggereert gebaseerd te zijn op feiten maar is slechts een verzameling uitspraken. Eerder deze week verklaarde de CEO van Vion in de Boerderij dat dit bedrijfsonderdeel de eerste 3 jaar na aankoop structureel heeft bijgedragen aan de winst. Hij lijkt me een meer betrouwbare bron dan een willekeurige advocaat en een investeringsmaatschappij die de industrie niet kent.

 • joannes

  Tonchristiaanse, je commentaar is net zo vaag! Die CEO van VION heeft inmiddels een vertrouwens probleem vwb resultaten omdat het regelmatig onduidelijk is en tegenvalt. En daarbij: VION verlaat niet zonder reden de UK. De motieven van destijds ,nb 4 jaar geleden, gelden vandaag ook: EU markt! Wat verschilt is dat men veronderstelde dat de UK op eenzelfde manier als NL of DE konden werken. Nu dat is mis gelopen: de arbeids markt en regelingen en de marketing zijn behoorlijk, laat ik zeggen, eigenzinnig! Iets wat men had kunnen voorzien bij een grondige markt studie destijds. Maar er was geld en ambitie en daarmee haast om de markt dominatie te verkrijgen. De eerste klap was de daling van de Engelse Pond waarmee de eerste winst voor de Engelsen binnen was. Zij hadden de Euros en VION het bedrijf! En vervolgens werkte de markt en zeker de arbeidsmarkt niet mee om het bedrijf te rationaliseren en te stoomlijnen op de NL manier. En nu na 4 jaar management hoofdbrekens nemen we afscheid voor een nog niet gepubliceerd bedrag. Die advocaat is misschien niet precies maar hij zit er niet ver naast met zijn ¨kat in de zak¨!

 • Tonchristiaanse

  Joannes, waarom is mijn commentaar vaag? Het is een vertaald artikel en de quotes komen van mensen die er niets van weten. Niks vaags aan, feiten. Je hebt een mening over Vion/Grampian, dat respecteer ik maar je kent echter niet alle feiten. De koers van het pond is volledig irrelevant omdat de winsten die Vion UK heeft gemaakt alsmede de divestments en de komende verkopen in ponden zullen worden afgerekend. Nooit is veronderstelt dat de UK hetzelfde zou zijn als Nederland of Duitsland. Vion UK is aangestuurd met naar Brits model met bijna exclusief Britten in het management team. Er was nooit 'winst' voor Engelse eigenaars. Het bedrijf liep slecht en is mede door de banken verkocht. Bovendien was het een Schots bedrijf en niet Engels. Die advocaat zit er volledig naast, m.n. omdat ook hij de feiten niet kent. De aankoop van Grampian paste in de strategie en de eerste 3 jaar is de herstructurering uitstekend verlopen met, zoals de nieuwe CEO zegt, structurele bijdrage aan de winst. De problemen stammen m.n. uit 2012 en zijn vooral markt gerelateerd. Deze is op dit moment volledig anders dan destijds.

 • joannes

  Nu Tonchristiaanse, al probeer je in je verhaal/verklaring eea iets duidelijker te maken, de leden zouden graag willen weten wat er verdient of...verloren is aan dit avontuur. Zodat ze het management de juiste beoordeling kunnen geven. Maar zoals blijkt uit verhaal, er zijn een aantal bijzondere omstandigheden in de deal van destijds, die die advocaat niet weet, en nu nog niet transparant/ duidelijk zijn voor de leden en daarmee maakt het ZLTO bestuur en VION overduidelijk dat ze ¨wel weten wat goed voor de leden is¨, en dat er geen lastige vragen gesteld moeten worden. Een autoritaire / secretieve manier van besturen die, door de gelaagde structuur, jammer genoeg uit de directe invloedsfeer van de ledenvergadering wordt gehouden. Overigens.... deze manier van besturen is zééééér gevoelig voor misbruik! Iets wat velen niet wensen maar je neigt na al die berichten toch naar wantrouwen. Waar rook is, is vuur!

 • Tonchristiaanse

  Joannes, ik kan niet anders doen dan verwijzen naar mijn eerdere reactie. Ik kan je verder niet helpen met de vragen over structuur bij ZLTO en de financiele afrekening van het 'Grampian avontuur' (kan pas als alles verkocht zou zijn). Ik ga n.l niet, itt de reeds eerder genoemde bronnen in het Britse artikel, stelling nemen over zaken waar ik geen up to date informatie over heb.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.