Home

Nieuws 2699 x bekeken 1 reactie

Verdaas erkent misdrijf valsheid in geschrifte

Den Haag - Staatssecretaris van landbouw Co Verdaas geeft in zijn donderdagmiddag afgegeven verklaring toe dat hij als gedeputeerde van Gelderland valsheid in geschrifte heeft gepleegd.

"Als het openbaar ministerie dit in onderzoeken tegenkomt, nemen ze dat zeker mee in de tenlastelegging", zegt de Tilburgse strafrechtadvocaat Maurice Stassen, die regelmatig voor de belangen van verdachte agrarisch ondernemers opkomt.

De provincie Gelderland is niet van plan aangifte te doen, ook al is er sprake van valsheid in geschrifte. "De provincie is niet benadeeld, dus voor ons is die kous af", zegt een woordvoerder van Gedeputeerde Staten.

Verdaas zegt in zijn verklaring dat hij in zijn declaraties zonder dat hij de intentie had de provincie te benadelen, "ook in de gevallen dat ik vanuit Zwolle reisde, aangegeven dat het een reis Nijmegen-Arnhem betrof".

In een document iets onwaars verklaren met het doel om dat als echt en onvervalst te gebruiken, is in het wetboek van strafrecht gekwalificeerd als het misdrijf valsheid in geschrifte. De maximumstraf die daarop is gesteld is een celstraf van zes jaar of een boete van maximaal 78.000 euro.

Voor de juridische beoordeling van het misdrijf maakt het niet uit dat Verdaas niet de intentie had de provincie te benadelen of zichzelf te bevoordelen. Alleen al het feit dat hij verklaarde te hebben gereisd vanuit Nijmegen, terwijl hij feitelijk reisde vanuit Zwolle, maakt hem strafbaar. Strafrechtjuristen zeggen dat het openbaar ministerie in soortgelijke gevallen regelmatig valsheid in geschrifte ten laste legt. Het OM kan echter afzien van vervolging; of dat in de zaak van Verdaas ook gebeurt kon het OM donderdag niet melden.

Eén reactie

  • internet

    Buma moet eens denken aan de gewone mensen, die maar een jaar ww krijgen.Dat is wel wat anders dan drie jaar wachtgeld. Hoe durft Buma te zeggen dat dat een persoonlijk drama is met zo'n riante regeling.

Of registreer je om te kunnen reageren.