Home

Nieuws 9 reacties

Van Doorn: megastallendiscussie bijna voorbij

Den Bosch – Daan van Doorn blijft de komende twee jaar verbonden aan het Verbond van Den Bosch, dat middels een door het bedrijfsleven betaalde stichting wordt voortgezet.

Dat zegt de oud-topman van vleesconcern Vion in een interview met dagblad BN/de Stem. Hierin zegt Van Doorn ook dat de megastallendiscussie snel verleden tijd is.

Het Verbond is in feite een regiegroep die betaald door de provincie werkt aan een rigoureuze omslag in de intensieve veehouderij. Volgens Van Doorn staat de sector nog maar aan het begin van een grote verduurzamingsslag die commercieel kansen biedt. “Als we het nu goed aanpakken, zijn we over vier jaar de concurrentie voor. Dan kopen ze in het buitenland ons duurzaam geproduceerde vlees.”
Van Doorn stelt dat de megastallendiscussie over drie jaar wel voorbij is. "Want duurzame bedrijven zijn niemand tot last meer. Deze boeren leven in harmonie met hun buren. Ook mestfabrieken die niemand ruikt, zullen worden geaccepteerd.” Van Doorn stelt dat supermarkten in mei 2013 van start gaan met een intern controlesysteem van keurmerkvlees uit zowel binnen- als buitenland. "Vlees dat niet aan hun eigen kwaliteitseisen voldoet, verdwijnt uit de winkel."

Laatste reacties

 • politiek

  Het Verbond van den Bosch. Betaald door het bedrijfsleven ? . Een soort reklamestunt dus. Erg goed is men niet op de hoogte met de huidige varkenshouderij anno 2012/2013. Van Doorn had als oud VION topman , ook beter toen zijn opdrachten kunnen waarmaken tijdens zijn VION-carriere. Speelde kwaliteitseisen toen niet ? Speelde veilige producten toen niet ? . Speelde verduurzaming toen niet ? als oud topman van het vleesconcern van de ZLTO ?.
  Alle pijlen waren gericht op bulk en mega. Tot over de landsgrenzen toe had men enkel mega en bulk voor ogen. Nu heeft men dus een zeer groot probleem vanwege die grote blunders in het verleden. Erg gemakkelijk om nu dan te stellen dat een ander die rotzooi maar moet herstellen en te zorgen dat er mogelijk weer een Brabantse boerenwereld kan komen met gezinsbedrijven . Als Verbond van Den Bosch het verlengde is van die grote mega-agro-bulk industrie dan heb ik meer waardering voor de insteek van b.v. Denemarken en Belgie. Samen met de overheid en supermarkten werken aan een systeem van eerlijke, veilige en duurzame producten. Ook de Nationale Denktank heeft betere doelen als van Doorn die enkel bezig is in opdracht van die grote mega-bulk industrie. Mega, Massa en bulk dus .

 • nedviand1

  Prachtige woorden van de heer Van Doorn. Echter, is hij de juiste persoon om zijn gedachten publiek te maken? Was het niet onder zijn leiding dat de arrogantie van de - gedacht aanwezige - macht hoogtij vierde en dat totaal verkeerde investeringen binnen VION gedaan werden?

  Mijn advies aan de heer Van Doorn: ja achter de geraniums zitten en laat het ondernemen aan kwaliteiten over die er echt verstand van hebben.

  Pieter J. den Ouden+

 • vladeuze

  Tja, als het zo eenvoudig is dan snap je toch niet dat ze dat al niet veel eerder hebben gedaan.

 • Hans Brasil

  Volgens mij is het nog steeds dezelfde worst die ze de Nederlandse boeren voorhouden al sinds decennia.

 • W Geverink

  Inderdaad Hans. Verduurzaming is onderandere het oplossen van het 'mestprobleem'. Jullie liggen daarmee gewoon decennia achter. Ik verwerk al mijn varkensmest zelf. Het wordt op mijn eigen grond achter de stal gebruikt om er gras mee te laten groeien. Dat gras wordt afgegraasd door koeien die er topkwaliteit Angus biefstukken van maken. Ik vind dat zelf best wel duurzaam.

 • jehanvankroaks

  Hans Brasil........
  jij zegt het ...
  iedereen weet het eigenlijk ook wel ....
  en we gaan weer gewoon verder .............

 • aarthamstra1

  Hij heeft gelijk nog nog even dan zijn alle familie bedrijven verdwenen Krijgen we grote natuur tuinen met hier en daar een mega fabriek met dieren, aangestuurd door de multinationals. Die dan produceren op bestelling . Iedereen blij'. Ook de boeren ,maar dan om andere reden.

 • drikhend

  De heer v Doorn vertelt gewoon het zelfde verhaal als hij vroeger ook al deed . Nu gebruikt hij het woord duurzaam . Vroeger moest het groter beter en goedkoper . Nu het allemaal groot is en stallen aan bepaalde eisen moeten voldoen . Maak men van deze maar het woord duurzaam . En iemand die mest bewerkt of verwerkt is ook duurzaam bezig .De burger kan dan wel tegen mega bedrijven zijn maar de heer v Doorn stelt dat dit over 3 jaar voorbij is . En dus mega geaccepteerd is en dan heeft hij via een omweg toch zijn zin gekregen . Of moet hij over 3 jaar weer een onderzoek doen om weer een verhaal te verzinnen om zaak recht te praten . Het gezinsbedrijf heeft zijn langste tijd gehad met zulk soort lieden aan roer . Boer hoeft alleen maar voor goedkope grondstoffen te zorgen zij hangen er wel een prijskaartje aan als hun het in de vingers gehad hebben .

 • Coanma

  Interessant: geef tegenstanders een baantje bij de megastallen en die zijn ook weer rustig. Mooie beïnvloeding van binnenuit, die connectie met de Provincie, dat ruikt toch naar poep...alles wat deze betaalde commissie stelt is dus waar...

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.