Home

Nieuws 6 reacties

VVD wil geen vrijwillige vleestaks

Den Haag - Coalitie-partij VVD ziet niets in het voorstel van staatssecretaris Co Verdaas van landbouw om een vrijwillige vleestaks in te voeren om het dierenwelzijn te verbeteren. Dat blijkt tijdens een debat in de Tweede Kamer.

"De VVD is tegen een vleestaks, ook als deze vrijwillig is. Hiermee komt de concurrentiepositie van de veehouders in het geding. Bovendien wekt dit de schijn dat het niet goed geregeld zou zijn met het dierenwelzijn in de veehouderij", zegt Helma Lodders.  Verdaas reageert laconiek op de houding van de coalitiegenoot. "Dan is er nog wat huiswerk te doen", zegt hij na het debat.
Groenlinks-Kamerlid Jesse Klaver bracht de plannen van Verdaas aan de orde tijdens het vragenuur. Klaver ziet liever een verplichte vleestaks, in plaats van de vrijwilligheid in Verdaas’ plan. De staatssecretaris voorziet echter dat er geen draagvlak is voor de invoering van een echte vleestaks. "Ik vermoed dat er in de politiek geen meerderheid voor is, en bovendien zijn er heel veel juridische haken en ogen bij de invoering van een vleestaks."
Verdaas wil via een verbond met alle schakels in de vleesketen komen tot een vrijwillige bijdrage van consumenten voor meer dierenwelzijn. "Dat zou bijvoorbeeld met stickers kunnen op de verpakking. Mensen die niet extra willen betalen voor een beter dierenwelzijn, moeten de sticker van de verpakking halen bij de kassa", legt Verdaas uit over zijn plannen. Omdat het om een vrijwillig systeem gaat verwacht de staatssecretaris geen problemen met mededingingsregels of met Europese regelgeving.

"Hier moet echt een gedragsverandering op gang komen, waarbij de consument zijn verantwoordelijkheid neemt", vindt Verdaas. Hij zegt niet expliciet dat hij wettelijke maatregelen uitsluit, maar hij kiest liever voor de vrijwillige route. "Een plan B voor als dit niet lukt, is er nog niet", zegt Verdaas desgevraagd.
Afgelopen weken heeft hij met ketenpartijen gesproken. CBL staat er volgens Verdaas niet negatief tegenover en ook boeren reageren positief. "Ik krijg reacties als, dat we dat niet eerder bedacht hebben." De politicus wil de komende tijd in gesprek met de ketenpartijen om het plan verder handen en voeten te geven. "Het is vooral belangrijk dat iedereen mee doet en dat het plan niet wordt gesmoord in de uitvoeringsvraagstukken."

Laatste reacties

 • joopi

  Ik vind het een lastig punt dit, je zegt als producent altijd wil de consument a, dan zal de consument er ook voor moeten betalen, toch lijkt mij een algemene vleestax op vrijwillige basis geen goed idee, omdat als de overheid zich er mee bemoeid er ongetwijfeld weer een gedrocht van een regeling uit komt.

  Een soort van weidevlees zou veel logischer zijn

 • boerke

  denk dat het geen goed idee is omdat wellicht gesugereerd word dat het andere vlees niet afkomstig is waarbij dierwelzijn hoog in het vaandel staat.
  aan de andere kant denk ik dat hiermee wel eens pijnlijk duidelijk kan worden hoeveel de consument van de burger verschild.

 • agratax2

  Hoe wereld vreemd kan een politicus zijn, denken dat mensen vrijwillig belasting betalen. Denkt Verdaas nu werkelijk dat zijn vrouw de sticker betaalt omdat hij dit goed vindt voor het dierwelzijn. Om nog maar te zwijgen van alle buitenlandse consumenten van ons vlees. Hebben we weer een zwevende bestuurder en dat nog wel op landbouw. Mijn vertrouwen in de Nederlandse politiek zakt steeds verder onder nul.

 • schoenmakers1

  ik vind dit eigenlijk geen slecht idee, komen we er misschien achter dat alle extra eisen in de prullenbak kunnen

 • j.verstraten1

  interessante gedachte van de heer Verdaas. Zitten ook risico's aan maar in ieder geval veel beter dan klakkeloos de lijn volgen van wettelijke verplichtingen opleggen die in de markt niet terugverdient kunnen worden.
  Maar eigenlijk heeft de consument toch al de keus dmv beter leven producten? Zegt dit dan niet al genoeg? Willen wij meters maken met dierenwelzijn kan dit volgens mij nooit op vrijwillige basis, niet bij producent en zeker ook niet bij consument.

 • BrabantsBoerenverstand

  Ik heb parttime in een supermarkt gewerkt, en ik denk niet dat dit een succes wordt, als er in de supermarkt meer vraag is naar biologisch of meer welzijns-vlees komt dit al automatisch in het schap. zoiets heet marktwerking. Of gaan mensen die normaal beter leven-vlees kopen opeens dit vlees kopen omdat het duurder wordt? Rare gedachte.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.