Home

Nieuws 4595 x bekeken 4 reacties

'Uitstel GLB geen slechte zaak voor boer'

Den Haag – Minister van Economische Zaken Henk Kamp vindt het geen slechte zaak voor Nederlandse boeren dat de invoering van het nieuwe Europese Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) een jaar wordt uitgesteld.

“Ik heb namelijk niet het idee dat zij er onder het nieuwe regime beter van worden in vergelijking met het oude regime”, aldus Kamp. Hij wil zijn best doen om een relatief gunstig overgangsjaar te realiseren.

Uitstel van invoering van het GLB is volgens Kamp niet zo’n ramp, omdat het iedere vier of vijf jaar wordt herzien. “Of het nu vier of vijf jaar is, maakt niet uit. Alleen moet er wel een behoorlijke regeling komen voor het overgangsjaar”, vindt Kamp.

De minister hoopt dat er in het vroege voorjaar wel een akkoord komt over het Meerjarig Financieel Kader, waardoor er onder het Ierse voorzitterschap wel een knoop kan worden doorgehakt.
Begin deze week zei Eurocommissaris Dacian Ciolos dat de hervorming van de directe inkomenssteun met een jaar wordt uitgesteld naar 2014, omdat anders de uitvoering van de nieuwe regeling in de problemen komt. De verwachting is dat er in de loop van 2013 een akkoord komt, waarna alles in wetgeving en uitvoeringsregelingen moet worden vastgelegd. De tijd is voor uitvoeringsorganisaties zoals Dienst Regelingen, te kort om zich voor te bereiden op het nieuwe beleid. Voor uitvoering van de tweede pijler lijkt de vertraging een minder grote rol te spelen.

Laatste reacties

 • drientje

  Kamp wekt nou niet de indruk dat hij snapt dat elke boer subsidie ontvangt, laat staan dat het gelijkmatig over alle boeren verdeeld is.
  Ik heb ook de indruk dat deze regering tijd wil hebben om de subsidie van de eerste pijler naar de tweede pijler over te hevelen.
  Ik zou voorstellen om maar geen subsidie uit te keren, maar dan ook geen afdracht te doen.

 • agri2

  Als uitstel beter is voor de boer, waarom dan geen afstel?

 • gerstiroma

  al komt Kamp nu wel uit onze buurt, ik geloof ook niet dat hij nog wat binding heeft met het platteland en het nieuwe GLB zal wel weer het nodige aan abtenaren kosten

 • fendtvarop1235

  mooi toch, koop je even wat toeslagrechten bij

Of registreer je om te kunnen reageren.