Home

Nieuws 34 reactieslaatste update:20 dec 2012

Twee weken respijt voor afbraak mestsilo's

Dronten - Akkerbouwer Jan Bakker uit Oldebroek krijgt twee weken de tijd om twee mestsilo's af te breken, die hij illegaal heeft gebouwd in Dronten.

Dat heeft de rechtbank Zwolle bepaald in een procedure die de akkerbouwer had aangespannen tegen de gemeente Dronten. De gemeente heeft een dwangsom opgelegd van 25.000 euro per mestsilo per week, zolang de illegale bouwwerken blijven staan. Tegen dat besluit heeft de akkerbouwer een procedure aangespannen. De Zwolse rechter geeft de akkerbouwer twee weken de tijd om de mestsilo's af te breken. Als het daarna niet gebeurd is, kan de gemeente overgaan tot het innen van de dwangsommen.

De akkerbouwer heeft tot aan de Raad van State geprocedeerd over de mestsilo's. Volgens de akkerbouwer heeft een ambtenaar van de gemeente per telefonisch tekstbericht (sms) toestemming gegeven voor de bouw op die plek. De gemeente, de rechter in Zwolle en de Raad van State hebben echter geoordeeld, dat de akkerbouwer niet alleen op het sms-bericht van de ambtenaar had moeten afgaan, maar zich ook op een andere manier had moeten vergewissen of de bouw op die plek wel was toegestaan.

Tegen de bouw is door twee omwonenden bezwaar gemaakt. Een daarvan heeft het bezwaar ingetrokken, nadat de akkerbouwer diens perceel heeft gekocht. De gemeente zegt dat er een groot belang is om handhavend op te treden, mede omdat andere agrarisch ondernemers in de gemeente de zaak nauwlettend volgen.

Laatste reacties

 • Bison

  Gutte-gut wat doen ze toch altijd moeilijk in dat kikker landje.

 • John Deere Power

  Welkom in Nederland, een land vol (-on)mogelijkheden..

 • Rick

  Als hier niet tegen op wordt getreden, wordt dit door andere boeren misschien gezien als vrijbrief om ook illegaal mestsilo's te gaan plaatsen.

  Dat is ook niet echt een wenselijke situatie...

 • Mels

  Jan is geen crimineel maar een beetje boevig is ie wel,je kan het natuurlijk gewoon proberen en zien waar het schip strand,denk dat dat hier aan de orde is.

 • info104

  We wonen en werken als boer in een land maar als het om de bouw van mestopslagen gaat springen bij veel gemeenten de lampen op rood. Zo kunnen rond veendam op elke hoek van een perceel een mestopslag neergezet worden, en wil een gemeente Flevoland er weer niets van weten terwijl een mestopslag niet bij bewoning past vanwege de stank tijdens het vullen. En als je er goed over nadenkt is het uit economische redenen veel verstandiger om de opslag op of bij het perceel te plaatsen , er moet snel eens een ondernemer op de afdeling bouw verguningen in de gemeentes komen, dan word er vooral in dit verhaal weer veel dieselolie bespaart,volgens mij hebben de ambtenaren die nu op deze afdelingen zitten nooit economie gestudeerd ,een beetje jammer nu de economie alle besparingen zo hard nodig heeft.

 • el

  slopen is wel het laatste wat ik zou doen .

 • Bison

  Jullie zitten daar wel erg onder de overheids duim vind ik.
  Ik heb al de opstallen inclusief het huis op mijn boerderij gebouwd zonder een enkele vergunning aan te vragen (al moet dat officieel wel).
  Ik vind dat het niemand wat aangaat wat ik bouw op eigen grond.

 • casecs

  ja als het zou mogen blijven staan dan waren er wel meer boeren die gingen bouwen,en ja onze boefje, die heeft wel centjes genoeg om dit te proberen!

 • bankivahoen

  Het zou de economie een mega-boost geven mochten we ( tijdelijk ) vergunningsloos bouwen.Door het grote wantrouwen in de burger (boer) door de overheid zal dit wel een utopie blijven.

 • johannetje

  Dat boefje, idd..Boef zeg maar gerust. Vrachtauto's vol piepers en mais die 'verdwijnen', bonnen plotseling zoek, kreten als 'die auto's heb ik niet gehad' volgen naderhand. Hoe word ik rijk.

 • Bison

  Als de overheid een project plans vraagt het toch ook geen toestemming van de burger of boer,..ze doen het gewoon,punt uit,..maar ze laten je er wel voor schokken.

 • W Geverink

  Je kan het ze eigenlijk niet kwalijk nemen. Een jarenlange procedure om bijvoorbeeld een carport te mogen bouwen is ook te gek voor woorden. Maar ja, als je aan het bouwen slaat en je daarvoor geen schriftelijke toestemming hebt dan neem je het risico.

 • trekker123

  Het is wel eens lastig als gemeentes wat op hun strepen gaan staan. En het is ook geregeld wel eens wat onzinnig, maar een ieder weet ook wel hoe het er uit zou gaan zien als je de Jan Bakkers van deze wereld maar gewoon hun gang laat gaan. Als de een zonder vergunning mag bouwen dan mag de ander dat ook. Denk dat geen enkele weldenkenden Nederlander het raar vindt dat dat niet zomaar gaat. Zit je ergens midden op de prairie, North Dakota bv, 6 maal zo groot als Nederland en net effe 600.000 inwoners, dan is een silotje meer of minder inderdaad niet zo'n punt. Maar leuk of niet leuk, in een land als Nederland ligt dat toch een beetje anders.

 • agratax2

  Het gaat hier niet alleen over een mestsilo, maar over democratisch afgesproken regels. Een overheids vergunning en een contract moet je eenvoudig Zwart op Wit hebben, mondeling is voor een ieder oncontroleerbaar. Was er een bouwaanvraag procedure geweest hadden de 'buren' hierop kunnen reageren met een hoor en wederhoor proces. Nu stonden ze voor een voldongen feit en klaagt de Nederlandse landbouw dat er weer eens iemand over een silo valt. Hier valt niemand over een silo, hier valt men over het niet nakomen van de democratische regels en daar hoort een straf bij. Dit feit geeft aan hoe en waarmee dhr Bakker zijn vermogen vergaard heeft over de rand van de fatsoensnorm en nu is hij er af gevallen. Het ergste is dat er gezien een deel van de reacties meer van dit soort 'dubieuze' ondernemers in Nederland rond lopen.

 • alco1

  Agratax. Ik ben het met je eens over het eerste gedeelte, maar waarom weer die insinuaties in de laatste drie regels

 • Frenske

  alco1 Omdat dit de realiteit is.

 • alco1

  Feiten , daar gaat het om, dan kunnen we de verkeerden aanpakken.

 • agratax2

  Alco1 Omdat ik niet met een gerust hart op zijn wijze zou kunnen ondernemen. Feiten wil ik hier in het openbaar niet noemen, maar er zijn wel feiten die mij tot deze uitspraak hebben gebracht. In zo'n korte tijd zoveel grond bij elkaar sprokkelen bij de Nederlandse prijzen geeft mij te denken.

 • minasblunders1

  Deze kerel zal ook wel flink verdienen aan het wegwerken van zwarte mest. Vandaar dat er hele vrachtwagens met piepers en mais 'verdwijnen' (#10). Dit is nu eenmaal een miljoenenhandel.

 • trekker123

  Laten we het bij de feiten houden in plaats bij verdachtmakingen. Maar een gegeven is dat een cirkel rond is. Gek en geniaal grenst aan elkaar, succesvol zaken doen en illegale praktijken gaan ook vloeiend in elkaar over. Maar denk aub niet dat dit alleen in Nederland bestaat. Daar zijn elders in de wereld ook nog wel een paar voorbeeldjes van. Hoef je echt niet zo ver voor van huis.

 • Mels

  Jan teelt ook consumptie aardappels,drie keer raden waar het pootgoed vandaan komt,alles kan niet,maar een deel is overgebleven pootgoed in het voorjaar wat verkocht wordt voor 3 cent als voer,ja ja.

 • alco1

  Agratax. Feiten zijn vaststellingen en worden niet gestaafd door iets wat je te denken geeft. Al verneem ik wel dat zijn manier van zaken doen geen schoonheid verdient.

 • Albert Kuyerhuis

  Ondernemer zijn betekent gewoon voortdurend tegen wettelijke beperkingen aanlopen die dan ook nog vaak tegenstrijdig zijn. Moet een ondernemer gewoon een bepaalde activiteit stoppen als hij zit met tegenstrijdige regels en ambtenaren vol onbegrip tegenkomt? De plattelandsgemeente Oldebroek zal milieuregels voor mestopvang terecht willen handhaven maar moet anderzijds boeren die de mest veilig willen opslaan niet tegenwerken om dezelfde mileuregels te eerbiedigen. Het dient agrariers en andere ondernemers voorrang te bieden in het verwezelijken van wettelijke verplichtingen. Het moet niet mogelijk zijn dat zij lange wandelingen moeten maken door het woud van bureaucratische regelzucht. Ik noem dat ondernemers ambtshalve terroriseren.

 • ...............

  Gemeente Dronten praten we over.

 • trekker123

  Staatsterrorisme, regelzucht, bureaucratie, boertje pesten, noem het maar op. Feit blijft dat bouwen zonder vergunning in Nederland niet is toegestaan en wanneer de gemeente daar niet op toeziet dat het dan ook ondernemers er uiteindelijk niet makkelijker op wordt gemaakt als een ieder maar een beetje gaat doen wat hem wel goed van pas komt. Mag je de ene silo zonder vergunning bouwen dan mag de andere toch ook wel?

 • Koeienboer

  Ik merk dat men hier op de site weer lekker objectief is...niet dus... (op een enkeling na) Jan Bakker zal best wel eens de grenzen opzoeken, maar ik heb nog geen concrete bewijzen gezien en nog nooit een negatieve ervaring met hem gehad. Menig bedrijf kan qua planning een voorbeeld aan JB nemen. Ze komen wanneer ze beloven en ik krijg netjes m'n bonnen.

 • jan10

  Houd rekening er mee dat jij de betalende en niet de ontvangende partij ben.

 • marc47

  Hij heeft wel 90 man personeel, is ondernemer in hart en nieren en iedereen botst wel eens met de regelgeving. Je moet het maar doen.

 • bucks

  Staan ze al op marktplaats ?

 • pigs

  recht en onrecht is de discussie
  recht is een mooi streven
  maar onrecht of fraude wordt niet of weinig bestraft in nederland

 • koestal

  regeltjesland Nederland,dit land gaat aan vlijt ten onder

 • koestal

  de geest van de wet is niet gelijk aan de letter van de wet

 • trekker123

  De geest van de wet is dat je gaat bouwen als de vergunning is verleend en niet dat je gaat bouwen als je denkt dat je dat bij de gemeente achteraf wel rond krijgt als het er eenmaal staat. En het is echt niet zo typisch Nederlands dat je niet zomaar een beetje kunt bouwen wat jou wel goed van pas komt. Ook al is dat niet altijd leuk.

 • jan10

  Trekker:heel goed gezien,het zal best wel eens wel gelukt zijn ,nu even niet,gewoon pech gehad en daarom niet janken.

Laad alle reacties (30)

Of registreer je om te kunnen reageren.