Home

Nieuws 1422 x bekeken

Twaalf procent agrariërs heeft smartphone

Roggel - De smartphone is minder ingeburgerd bij boeren; 12 procent van de agrariërs heeft er een. Het landelijke gemiddelde is echter 45 procent. Dat blijkt uit onderzoek van Agridirect.

Ook het gebruik van agrarische applicaties (apps) blijft achter. Krap een derde van de boeren en tuinders die in het bezit zijn van een smartphone gebruikt agrarische apps. Dat komt neer op 4 procent van alle boeren en tuinders. Apps voor de weersvoorspelling zijn veruit het populairst. 89 procent van de boeren en tuinders die apps gebruiken, is hierin geïnteresseerd. Agrarische nieuwsapps komen met 64 procent op de tweede plaats. Apps voor teelt-, gewasbescherming- of bemestingsadvies en apps voor het bestellen van producten voor het bedrijf volgen met respectievelijk 36 procent en 27 procent.

In de tuinbouw worden de meest smartphones gebruikt. Bijna een kwart van de tuinders heeft er een. Van de akkerbouwers en loonwerkers heeft 18 procent een smartphone, bij veehouders is dit 8 procent. Naarmate de bedrijfsgrootte toeneemt, stijgt tevens het percentage aanwezige smartphones. Op agrarische bedrijven met een standaardopbrengst (SO) van 250.000 tot 500.000 euro heeft 18 procent van de ondernemers een smartphone. Op de grootste bedrijven (vanaf 500.000 euro SO) is het smartphonebezit zelfs 34 procent.

Agridirect deed in november 2012 telefonisch onderzoek onder 350 agrarische ondernemers naar smartphones in de agrarische sector. Dit werd aangevuld met online onderzoek naar het zakelijk gebruik van smartphones en apps, waaraan 800 land- en tuinbouwers deelnamen.

Of registreer je om te kunnen reageren.