Home

Nieuws 576 x bekeken

Syngenta koopt Devgen

Bazel - Syngenta heeft 94,1 procent van de aandelen in Devgen verworven. De Zwitserse producent van gewasbeschermingsmiddelen wil ten minste 95 procent van de aandelen in het Belgische biotechbedrijf kopen, zodat het Devgen van de beurs kan halen. Eerder zegden beleggers met 48 procent van de stemmen al hun medewerking toe.

Syngenta bood in september 16 euro per aandeel, destijds een premie van 70 procent op de beurskoers. De prijs komt neer op een overnamesom van 400 miljoen euro. Zowel Syngenta als Devgen houdt zich bezig met de ontwikkeling van genetisch aangepaste landbouwgewassen. Devgen wordt geleid vanuit Gent, dat zich vergelijkbaar met Wageningen toenemend in de markt zet als biotechnologiestad.
Syngenta, dat 26.000 werknemers telt, behoort op dat terrein tot de grootste spelers ter wereld. Bij Devgen, opgericht in 1997, werken wereldwijd ruim 250 mensen. Behalve in België heeft het bedrijf vestigingen in Singapore, India, de Filipijnen en Indonesië. Naast zaaigoed maakt Devgen ook gewasbeschermingsmiddelen. Het bedrijf werkt onder meer aan formuleringen die nematoden, een wormsoort die wortels raakt, tegengaan.
Devgen verschaft Syngenta toegang tot RNA-inferentie waarmee genen in een plant kunnen worden stilgelegd. De technologie kan volgens Devgen-topman Thierry Bogaerts in sproeimiddelen van grote betekenis worden in de toekomst. De overname van Devgen is één van een hele serie in de agrochemische sector. Eerder maakten andere dominante spelers als BASF, Bayer en Monsanto miljoenen overnames van bedrijven met nieuwe technologieën bekend.

Syngenta verwacht in 2012 een omzetrecord te boeken, vooral vanwege voortvarende verkopen van selectieve herbiciden in Latijns-Amerika. In het derde kwartaal steeg de omzet van de grootste producent van gewasbeschermingsmiddelen en zaaigoed 6 procent tot 2,7 miljard dollar (2,07 miljard euro).

Of registreer je om te kunnen reageren.