Home

Nieuws 6 reacties

Supermarkten ook in Regiegroep Duurzame Veehouderij

Den Haag - Vertegenwoordigers van supermarkten schuiven ook aan bij de Regiegroep Duurzame Veehouderij en Agroketens. Dat schrijft minister Henk Kamp van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer.

De regiegroep, die op basis van de aanpak per keten nagaat in hoeverre met de ingezette activiteiten de beoogde duurzaamheidsdoelstellingen realiseren, komt langzaam op gang. De eerste vergadering zou in november plaatsvinden, maar dat is in verband met de installatie van het nieuwe kabinet uitgesteld naar begin 2013. De retail was eerder niet aangesloten bij de regiegroep, maar dat gebeurt nu wel.

Laatste reacties

 • joannes

  Laat deze groep dan in iedergeval de prijsonderhandelings positie meenemen in de gesprekken. Want zolang alles uit onderhandeld moet worden over de ruggen (rendement) van boeren is het verrekt makkelijk overleggen voor die paar retailers die de prijzen bepalen.

 • politiek

  Mogelijk kunnen in die eerste vergadering per direct al die subsidiekapitalen overgeheveld worden naar juist die bedrijven die duurzaam produceren. Inclusief vooral naar die varkens en kippen boerengezinsbedrijven dus.
  Kostprijs is nog hoger maar zonder meer kan dat verschil weggewerkt worden met die subsidies .
  Tevens kan men met vanuit de overheid ook zonder meer de bijdrage nog meer sturen middels een tax die de supers moeten incasseren op die mega-bulk-agro-producten.
  Hopenlijk gaan AH en JUMBO als voorlopers ook de maatschappelijke verantwoording pakken nu.

 • schoenmakers1

  als duurzaam met subsidie in stand moet worden gebracht lijkt mij dit niet heel erg duurzaam, beetje domme opmerking politiek

 • politiek

  schoenmakers1 , Je hebt een groot aantal kapitalen die vrij komen als men per direct stopt met die subsidies naar die vooral grotere vermogende bedrijven. Er worden subsidies betaald van meer als 150.000 euro per bedrijf per jaar. !. Nu maken die subsidies juist veel markt kapot voor eerlijke producten. Je kunt mijn inziens die kapitalen veel beter benutten naar een andere groep binnen de landbouwsector. ( ook varkens en kippen)
  n.l. meer naar die boerengezinsbedrijven toe die eerlijk en duurzaam produceren. Uiteraard zou het mooi zijn als de landbouwsector ook zonder die subsidies kan.
  Nederland zou dan af kunnen zien van die Europese subsidiebedragen. Wellicht kan Kamp dan een bepaalde vleestax instellen voor die mega-bulk-vlees producten om markt te maken voor die meer eerlijke agrarische boerengezinsproducten op boerengezinsbedrijven.

 • Mozes

  Als de consument duurzaam zo belangrijk vindt kun je de extra kosten toch ook gewoon doorberekenen in de prijs en dan betaald de consument dat toch wel.
  Al die subsidies die nodig zijn voor duurzaam laat zien dat de consument er geen cent voor over heeft.

 • politiek

  Mozes , die subsidies die nu betaald worden voor de bulk-markt zijn juist een belemmering voor ontwikkeling van de duurzame markt! .
  Waarom zou je die bulkproducten met subsidies dus nog ondersteunen !.
  Laat die gelden gewoon ten goede komen aan de boerengezinsbedrijven. Ook varkens en kippen boerengezinsbedrijven dus.
  Inderdaad gaat die verschuiving van subsidies ten koste van uw melkvee houderijsector , maar zoals u aangeeft waarom zou je die sector instand houden en de consument die gesubsidieerde prijs laten betalen gesteund met belastinggelden van de burger. Laat de consument dan maar kiezen in de winkel of men nog Nederlandse melkveehouderijproducten wenst te kopen !

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.