Home

Nieuws 4 reacties

Schade nertsenverbod loopt in miljoenen per bedrijf

Den Haag – Schadeclaims van nertsenhouders die gedwongen worden hun bedrijf te beëindigen kunnen in de miljoenen euro’s lopen.

Dat heeft BMC becijferd in opdracht van de Nederlandse Federatie Edelpelsdierhouders (NFE).  Voorzitter Wim Verhagen zegt dat rechtsgang en claims niet uit zullen blijven als de Eerste Kamer volgende week instemt met het verbod op nertsenhouderij in Nederland.

Om gevoel te krijgen bij de omvang van de potentiële schadeclaims van een individueel bedrijf na het van kracht worden van de wet, heeft BMC onderzoek gedaan. Uitgangspunt is de juridische positie dat er voor ondernemers die gedwongen worden te stoppen met hun bedrijfsvoering sprake is van nadeelcompensatie. Onderzoeker Marco Kerstens bepaalde van zes bedrijven, variërend van 3.500 tot 48.000 fokteven de schade als gevolg van gederfde kasstromen. Via de gebruikte DCF-methode wordt de waarde van een bedrijf ook bepaald bij bijvoorbeeld overname of verkoop. De waarde varieert van de zes bedrijven tussen de 355.201 euro voor een bedrijf met 4.600 fokteven tot 21.578.383 euro voor een bedrijf met 48.000 fokteven. In Nederland zijn drie bedrijven van deze orde van grootte. “De verschillen tussen bedrijven zijn groot, niet alleen in omvang, maar ook in inkomen”, aldus Kerstens.

De becijferde schade voor ondernemers bedraagt alleen de inkomensschade en niet de sloopkosten en de vermogensschade, al is pensioenvorming voor ondernemers wel deels meengenomen.  De cijfers zijn daarom volgens Kerstens niet te vergelijken met eerdere onderzoeken van de gevolgen van een verbod op nertsenhouderij.

De Eerste Kamer behandelt volgende week het wetsvoorstel voor een verbod op de nertsenhouderij per 2014, met een overgangstermijn van tien jaar. Het wetsvoorstel is al sinds 2006 in behandeling bij de Tweede en Eerste Kamer. Het wetsvoorstel is twee keer bijgesteld in verband met de compensatie voor de ondernemers. De Tweede Kamer stemde in juli in met het huidige voorstel van de Kamerleden Henk van Gerven (SP) en Jeroen Recourt (PvdA).

De Bont voor Dieren heeft voor deze week opnieuw acties aangekondigd waarin ze proberen zoveel mogelijk handtekeningen te verzamelen tegen de nertsenhouderij, om hiermee de politiek te beïnvloeden.

Laatste reacties

 • schoenmakers1

  hoe dom kun je zijn, kind met het badwater weggooien

 • minasblunders1

  In Nederland ziet men nu eenmaal liever banen die geld KOSTEN, Schoenmakers!

 • aarthamstra1

  En toch weet ik het zeker protesteren helpt niet. Lekker niet doen jongens
  Wat Wakker dier enz ook doen, (PROTESTEREN) wij NOOIT. Wij hebben daar voor gerespecteerde boeren vakbonden. Die net als wij slimme boeren weten dat protesteren geen zin heeft.

 • arno1

  Alsof Nederlanders die zo fel tegen nertsenhouderij zijn daadwerkelijk minder bont gaan dragen. Ik verwacht het tegenovergestelde. Na het verbod verdwijnt dit onderwerp uit de publiciteit en maakt niemand zich er meer druk over.

Of registreer je om te kunnen reageren.