Home

Nieuws 681 x bekeken

Satellietcontrole Ierland kost meer dan 600.000 euro

DUBLIN – Het Ierse ministerie van landbouw heeft dit jaar 633.000 euro uitgegeven aan satellietbeelden om te controleren of boeren alleen daadwerkelijk gebruikt land opgeven voor de toeslagrechten en andere subsidies.

Voor dat bedrag heeft het ministerie ruim vijfduizend foto’s laten maken en door een gespecialiseerd bureau laten analyseren.

Volgens minister van landbouw Simon Coveney is Ierland volgens de EU-regels verplicht minstens vijf procent van de aanvragen te controleren. ‘’Met deze controles stellen we vast dat het areaal dat in de aanvraag wordt gemeld ook echt als boerenland in gebruik is en dat geen land dat niet in aanmerking kan komen in de aanvraag is meegeteld.’’ Driekwart van dergelijke controles wordt nu op basis van satellietfoto’s uitgevoerd. Coveney schrijft dat in antwoord op vragen van het Kamerlid Michael Healy-Rae. De parlementarier, die een plattelandsdistrict in het zuidwesten van het land vertegenwoordigt, vindt dat het geld beter besteed had kunnen worden aan steun aan de door de weersomstandigheden veel geplaagde Ierse boeren.

Of registreer je om te kunnen reageren.