Home

Nieuws 8 reacties

PvdA wil Europese aanpak bont

Den Haag - We moeten samen met andere landen waar pelsdierhouderij verboden is een vuist maken tegen de nertsenhouderij, richting de landen die nog wel bont produceren.

Dat vindt PvdA-senator Joyce Sylvester voorafgaande aan het debat in de Eerste Kamer over het wetsvoorstel waarin de nertsenhouderij wordt verboden. Sylvester vindt vooral dat de consument erop moet worden gewezen dat er een goed alternatief is voor bont in de vorm van synthetisch geproduceerd bont. "Daar heeft geen dier onder gezeten en is bovendien niet van echt te onderscheiden", vindt Sylvester.
De politici vindt de afweging voor een verbod op de nertsenhouderij lastig, maar ze is in principe voor een verbod. "Het is de afweging tussen economische belangen en maatschappelijke belangen als het gaat om dierenwelzijn. Het moment is daar om er een punt achter te zetten", vindt Sylvester. Ze vindt dat er in het huidige voorstel van indieners van het wetsvoorstel, Henk van Gerven (SP) en Jeroen Recourt (PvdA) een goede regeling is voor de nertsenhouders die moeten stoppen. "Bovendien weten de ondernemers dat dit er aan zit te komen."

De Eerste Kamer behandelt het wetsvoorstel dinsdag, in aanwezigheid van minister Henk Kamp van Economische Zaken. Hij vervangt Co Verdaas, die vorige week opstapte als staatssecretaris van landbouw. Naar verwachting is er met steun van SP, PvdA, PVV, Groenlinks en Partij voor de Dieren een meerderheid voor een verbod.

Laatste reacties

 • yrneh12

  Mevrouw Sylvester, een hele slecht beurt!! uw spreek over het dierwelzijn, dit is totaal niet aan de orde want hiervoor is in 2003 een verordening gemaakt en dus is dierwelzijn voor de nertsen in ons land gewaarborgd. Het gaat nu om de ethiek! mevrouw Sylvester bent u wel geschikt om hierover uberhaupt over te spreken. Eerst uw huiswerk beter doen voor dat u de publiciteit op zoeken

 • AngelinaBallerina

  Een nerts is van nature een solitair dier met een eigen territorium. Dierenwelzijn is voor de nertsen in ons land dus totaal niet gewaarborgd, want ze worden met z'n allen in kleine kooitjes bij elkaar gehouden. Alleen dit al geeft deze diertjes enorm veel stress...

 • John*

  van nuture rennen wij ook achter een prooi aan om hem te eten en van zijn huid een oermenspak te pakken. als we het hebben over natuurlijk gedrag moet iedere nederlander het recht krijgen om te jagen en stropen wanneer ze willen.

 • joannes

  Wanneer wordt de nachtploeg verboden, of de kantoorruimte, of de auto, of ....... wat een onzin die Joyce Silvester roept, Het is dus gewoon die intelectuelen plezieren die twee katten te vet voeren op 3 hoog in Amsterdam. De zogenaamde emotionele waarde die die katten brengen worden geprojecteerd op nertsen en bontjassen. Het schuldgevoel van mensen die totaal los zijn van de natuur, die de maatschappij waarden en normen willen opleggen die moeten breken met eeuwen evolutie. En waarom.... voor de beroeps politicus, in dit geval Joyce, die graag voor die kleine groep een andere kleine groep agrariërs het brood uit de mond wil stoten. Laat ze naar Zuid Korea gaan roepen waar ze nog honden fokken voor de slacht. Maar ja.... ik hoop dat de vakkennis een fokdieren van die nertsen fokkers nog iets waard is in Oost Europa want daar heeft iedereen een bontmuts nodig in de winter om het hoofd warm te houden.

 • henry1

  Heb ik niet gelezen in een artikel op deze site dat een europees bontverbod niet haalbaar is> En nu wil een zekere joyce een europees nertsen verbod, waarkomen dan straks de pelzen dan weg uit china en andere landen waar het dierwelzijn geheel onbekend is. En het verschil tussen synthetisch en echt niet zien !! mevrouw sylvester heeft zeker nog nooit een nertsmantel gedragen. En hoe zit het met het mileu zou er geen verschil zitten tussen die 2 produkten. Dan is er toch ook nog het economisch gedeelte , geheel niet onbelangrijk in deze dagen zeker niet als de laatste berichten juist zijn en onze economie verder krimpt volgend jaar en banken waarschuwen voor nog meer bezuinigingen , moeten wij dan als burgers ook nog het risico dragen dat er straks schade betaald moet worden aan de gedupeerde nertsfarmers. Zijn onze bewindslieden aan het regeren moet hun gevoel of met hun verstand het is voor mij wel duidelijk gezien de tijd en energie wat ze hierin hebben gestoken. Wordt het niet eens tijd om echt zaken op orde te krijgen en de farmers met rust te laten want het is een van de weinige takt van sport die zonder steun of subsidie werkelijk bijdraagt aan het vullen van de schat kist.

 • schoenmakers1

  het kan pas goed komen als de politiek persoonlijk aansprakelijk gesteld kan worden voor de schade die ze aanrichten, zolang dit niet is zal men altijd zomaar iets doen

 • harry.hoetink1

  Alsof we op dit moment geen andere prioriteiten hebben. Een europees verbod is op dit moment niet haalbaar, en terecht. Hobby politici die weer een gezonde agrarischer sector om zeep willen helpen ipv zich zorgen te maken over de vergaande humanisering van onze honden en katten stapel op '3 hoog' om maar eens iets dieronvriendelijks te noemen.

 • AngelinaBallerina

  Ik denk dat de meeste '3-hoog katten' in Amsterdam een stuk prettiger leven hebben, dan de 4 miljoen nertsen die jaarlijks worden vergast voor hun vacht. Ik ben juist blij dat dit nu eindelijk is doorgedrongen binnen de politiek en dat men een einde wil maken aan deze 'nertsen-holocaust'...

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.